Lettlands LO-ordförande: -Vi njuter när man hugger ved av oss.

avatar

– Vi letter är masochister. Vi njuter när man hugger ved av oss. Så förklarar Lettlands LO-ordförande Peteris Krigers att den högerallians som har plågat landet med hård sparpolitik vann parlamentsvalet i helgen.

Så står det i inledningen på den artikel som man kan klicka på när man får upp LO-tidningens hemsida idag när den lettiska fackliga centralorganisationen, LBAS, ordförande, Peteris Krigers, skall försöka förklara varför letterna, enligt honom, valde om den sittande regeringen.

Lettland är ett land som verkligen fått känna av den ekonomiska krisen och som är inne i sin tredje fas efter bankkrisen och arbetslöshetskrisen. Den sociala krisen slår hårt och i artikeln befarar LBAS ordförande såväl fortsatt sänkta minimilöner som höjda skatter.

För att komma undan den sociala krisen så överväger många unga letter, enligt Sveriges Radio, att flytta. Enligt en undersökning planerar så många som 70% av studenterna att flytta utomlands. Ungdomsarbetslösheten är enligt artikeln 40%.

Det är inte utan att jag funderar på hur det skall gå för Lettland och dess medborgare när de med drastiska medel försöker kasta sig över mållinjen för att komma med i EMU men jag är rädd att priset i mänskligt lidande blir högt.

Letterna är välkomna hit för att bo och arbeta. Får de löner och villkor enligt svenska kollektivavtal så kan de, om de vill, ta med familjen. Deras respektive partner skulle också kunna arbeta i Sverige och barnen få gå i svenska skolor. De lettiska byggnadsarbetarna i Vellinge längtar också efter sina barn även om de nu till sist fått ut lönen.

Etiketter: ,