Sjuk sjukförsäkring leder till att fackets försäkring måste ses över…

avatar

Den sjuka sjukförsäkringen har lett till ett svinkallt Sverige och alla de som är utförsäkrade känner in på bara skinnet hur dåligt systemet är. Därför är det svårt att förstå att det finns de som tycker det fungerar bra. Vad utgår de ifrån? Martin Moberg formulerar det bra i ett inlägg:

Är det ifrån den bistra och kalla verklighet som de tiotusentalet utförsäkrade sjuka nu tvingas leva under och i de många fall där man inte orkar leva längre?

Nu behöver fackets försäkringar ses över för att möta upp den dåliga sjukförsäkringen. Det blev inget maktskifte som kan leda till en bättre sjukförsäkring och många som tidigare kunde få ut ersättning genom den fackliga försäkringen AGS kan inte längre få det. LO-tidningen skriver om det:

Som LO-medlem får du extra ersättning från AGS – en försäkring som facket och arbetsgivarna har kommit överens om – ifall du skulle bli sjuk länge. AGS-ersättningen är utformad som ett tillägg till den ersättning du får från Försäkringskassan. De allt fler som nekas allmän sjukpenning och sjukersättning blir alltså automatiskt av med AGS-ersättningen på kuppen.

I artikeln intervjuas LOs Renée Andersson som säger att LO kommer att aktualisera frågan med förbunden. Det är tråkigt att det överhuvudtaget skall behövas finnas en facklig försäkring för att man skall få vettiga villkor när man är sjuk men finns den så skall den fungera bra. Jag ser fram emot att följa vad som händer med AGSen.

Etiketter: ,