Hur skall det gå för Vitryssland?

avatar

För ett par år sedan var jag i Vitryssland och representerade LO som gäst på BKDPs, den fria fackliga vitryska centralorganisationen, kongress. Det kändes speciellt eftersom Vitryssland är Europas sista diktatur och bara 60 mil från Sverige.

Nu är det val i Vitryssland den 19 december och allt är riggat för att diktatorn Aljaksandr Lukasjenka ska kunna fortsätta regera. Människor som opponerar sig förlorar jobbet eller hamnar i fängelse, media kontrolleras av staten och valkommissionens arbete, och därmed rösträkningen är manipulerad.

IFS återkommer till Vitryssland i sina rapporter om kränkningar av fackliga rättigheter och den senaste rapporten från 2010 kan du läsa här.

Imorgon, fredagen den 26 november, genomför Olof Palmes Internationella Center ett intressant seminarium på ABF i Stockholm. Där medverkar bland annat Martin Uggla, ordförande för Östgruppen, som har en blogg om Vitryssland.

LO stödjer och samarbetar med BKDP för ett fritt och demokratiskt Vitryssland. Bland annat genom sitt arbete i LO-TCOs Biståndsnämnd.

Etiketter: