Också bilden av arbetaren…

avatar

Det är inte ofta som man kan läsa om LO i Nöjesguiden men när jag läste senaste numret igår så stötte jag på en artikel som förutom konst av Tove Kjellmark, Marianne Lindberg De Geer, Mary Kelly, Uta Barth och Härskarkonst tog upp konsten i LO-kansliet.

Det är Anders Karnell som skriver följande om konstnären Olle Hjortzbergs konst i LO-borgen:

Det är inte Mona Sahlins fel att Socialdemokraterna fick rekordlågt väljarstöd i valet, som de politiska kommentatorerna hävdar. Det är Olle Hjortzbergs. Ta en titt förbi LO-borgens fresker så förstår du varför det gick som det gick. På väggarna i huset är det idel blonda arbetare med hammare och såg i högsta hugg. Känns det modernt? Skulle inte tro det. Kanske dags att byta bilder?

Bilden på den blonde arbetaren sitter där på väggen men det känns inte speciellt modernt att byta ut den. Låt freskerna hänga kvar så vi kan diskutera vilken bild arbetarrörelsen hade av arbetaren då och hur en bild av en arbetare skulle kunna se ut idag eller räcker det med en bild? Det finns fler bilder i LO-kansliet som kommit till senare för att gestalta arbetarna och arbetslivet.

Hör av dig så går vi runt och kollar på konsten, Anders!

Etiketter: