Det är inte möjligt att skänka bort medlemmarnas lön!

avatar

Under dagen har det rapporterats i bland annat DN och i Smålandsposten om att fackklubbarna vid Lessebo Bruk uppmanat sina medlemmar att skänka en dagslön till arbetsgivaren. Den som inte vill gå med på fackets påbud måste själv skicka in en skriftlig reservation.

Så här får det emellertid inte gå till vilket också meddelas på Pappers hemsida där det står:

Under dagen har det varit en del ståhej kring de fackliga organisationerna vid bruket i Lessebo. Anledningen är att de tidigare beslutat att medlemmarna ska avstå lön, motsvarande åtta timmars arbete per anställd, till arbetsgivaren. Det går emellertid inte att göra så och det har facken i Lessebo nu insett. Lönen är den enskilde anställdes intjänade rättighet. Den fackliga organisationen kan inte besluta hur medlemmarnas intjänade löner ska disponeras, inte ens om man erbjuder medlemmarna möjligheter att reservera sig mot (och därmed inte beröras av) beslutet.

Andra medier som skrivit om detta: Nyhetskanalen, Sveriges Radio, LO-tidningen, Sveriges Television

Vad andra bloggar skrivit om: Martin Moberg om Helle Klein, Netroots och socialdemokratisk eftervalsdebatt. Löntagarbloggen om kollektivavtal för IKEA i USA. Anpassning Motstånd om vilka personer som borde ingå i S nya partistyrelse. Rabiatfeminism om människorna bakom Vaxholmsfallet.

Etiketter: , ,