Tidsgränser i sjukförsäkringen?

avatar

När Arbetsförmedlingen tidigare idag presenterade en prognos för arbetsmarknadsutsikterna för 2010 och 2011 så uppgav dess generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist, att man där nu för en dialog med socialdepartementet om att skapa ett längre program på upp till tolv månader för utförsäkrade tidigare sjukskrivna. Hon anser även att det vore bra om de som omförsäkrades fick behålla sin sjukpenning.

Detta får väl anses vara ett inspel till den hearing som hölls igår av den parlamentariska socialförsäkringsutredningen arrangerade om kommitténs uppdrag. Sjukförsäkringen och samhällets stöd för återgång i arbete eller studier. Vid denna hearing deltog LOs vice ordförande, Ulla Lindqvist, som bland annat sa:

– För att förstärka inkomstskyddet måste både taket och ersättningsnivån i sjukförsäkringen höjas. Dagens stelbenta tidsgränser, som enbart sätter press på den enskilde att själv ta sig ur ohälsa, är fel sorts tidsgränser och bör tas bort. Om några slags tidsgränser behövs ska de handla om när den som är sjuk ska ha rätt till insatser som lägger grund för en återgång i arbete.

Nu vill säkert någon påminna om att LO själva tog upp tidsgränser i sjukförsäkringen i en idéskrift som presenterades 2007. Detta stämmer. Efter detta har LO-kongressen 2008 tydligt tagit ställning mot en stupstock i sjukförsäkringen.

Andra medier som skriver om detta: DN, SvD, BLT, GP, Arbetarbladet, Skånskan, Hallandsposten, GD

Vad andra bloggare skrivit om idag: Martin Moberg skriver om att de utförsäkrade sjuka och deras barn får ingen god jul i år. Alliansfritt Sverige rapporterar om att utförsäkrade tvingas till härbärgen. Libertas bloggar om välgörenhet. Ett öga rött och Löntagarbloggen bloggar om de våld och hot som arbetsförmedlingens personal drabbas av i spåren av utförsäkringarna.

Etiketter: