Sammanfattningsvis säger arbetsmarknadsministern att fas 3…

avatar

När jag läste debattartikeln på DN Debatt av arbetsmarknadsministern, Hillevi Engström, så uppfattade jag det som att hon säger att det inte är något fel på politiken. Det skall bara till lite kontroll.

Men hur skall kontrollen se ut när det finns verktyg för kontroll idag som inte fungerar. I Dagens Arbete kommenterar IF Metalls ombudsman, Jörgen Näsström, hur det fungerar:

Idag finns en överenskommelse mellan LO och Arbetsförmedlingen. I ett samråd ska Arbetsförmedlingen alltid vända sig till berört fackförbund innan en person anvisas till en arbetsplats. Men fackliga företrädare har i flera år vittnat om att samrådet inte fungerar, Arbetsförmedlingen struntar ofta i om facket avstyrker en placering.

– Om vi säger nej gör vi det inte för vi tycker det är kul. Det kan handla om oseriösa företagare som inte ska ha med anställda att göra. Eller företag som tidigare sagt upp folk och sedan tar in arbetslösa som billig arbetskraft, har Jörgen Näsström, ombudsman på IF Metalls avdelning i Norrbotten, tidigare sagt till Dagens Arbete.

Men för mig är det tydligt att jobb och utvecklingsgarantin är ett misslyckande om än en del av en politik där delar av arbetstagarna skall hållas arbetslösa för att försöka hålla lönerna nere. Bland annat genom ett torftigt utbudet av insatser för människorna i jobb och utvecklingsgarantin.

Om drygt en halvtimme skall Riksdagen diskutera Fas 3. Det skall bli intressant att lyssna på och jag har precis läst Ylva Johanssons replik på DN Debatt.

Etiketter: ,