En svensk sputnik – men den lyfter liksom aldrig?

avatar

Jag upplevde söndagens Agenda och intervjun med statsminister Reinfeldt som motsägelsefull. Han pratar om en politik där fler skall få jobb men sedan kommer det liksom aldrig något om en politik för att fler skall kunna ta de arbeten som skapas i framtiden. Till exempel så riskerar de som hamnat i fas 3 stanna i ett fortsatt utanförskap. Samtidigt så har klyftorna, som SVTs grafik visade, växt och antalet barn i fattigdom, som det skrivs i SvD idag om, ökar. Men visst talade statsministern faktiskt om forskning, utveckling och utbildning. Men varför ökar klyftorna och varför satsas det inte mer på att ge arbetslösa utbildning så de kan ta framtidens arbete?

Det blir ungefär som med president Obamas Sputniktal i förra veckan. Han talade också om forskning, utveckling och utbildning. Samtidigt har Obama, i alla fall enligt Jeffrey Sachs i The Guardian, gjort en överenskommelse med republikanerna om att frysa offentliga utgifter de närmsta fem åren. Pengar som skulle använts till just forskning, utveckling och utbildning. Det är pengar som skulle behövas i många av USAs offentliga skolor. Till exempel rapporteras det i The Michigan Messenger från Detroit där det finns ett förslag om att lägga ner hälften av stadens skolor för att klara kostnaderna. Nedläggningar som innebär att klasstorleken kommer att öka till 62 elever i varje klass.

Vän av ordning kan naturligtvis säga att det är skillnad mellan USA och Sverige. USA ligger riktigt risigt till med ekonomin och Sverige har jämförelsevis goda finanser. Ändå satsar vi inte mer på att få ut de som är arbetslösa i arbete utan betalar arbetsgivare för att de skall tillhandahålla en arbetsplatsliknande miljö där människor förvaras och vantrivs för en ringa ersättning. Det fungerade inte på det socialdemokratiska 90-talet och fungerar inte nu.

Incitament för arbete säger, Reinfelt. Politik för ökade klyftor säger jag. Sputnik lyfter liksom aldrig…

Bloggare om barnfattigdomen: Ett hjärta rött skriver om att statsministern förnekar att klyftorna ökat. Martin Moberg skriver att barnfattigdomen ökar, ovärdigt ett välfärdssamhälle. Röda berget skriver om så fattigdom och skörda brottslighet.

Etiketter: ,