Socialdemokratisk skattepolitik har lett till att toppinkomsterna ökar i framtiden…

avatar

Jag var och lyssnade på presentationen av rapporten om maktelitens inkomster i morse. Det var riktigt intressant och mest spännande var det att lyssna på LO-ekonomen, Ola Pettersson.

När han identifierade tre orsaker till varför de svenska toppinkomsterna kunnat dra iväg så berodde det enligt Ola dels på förändrade styrkeförhållande på arbetsmarknaden där fackföreningarna har färre medlemmar, dels på en normförskjutning i samhället som accepterar större inkomsskillnader och till sist på de skatteförändringar som har skett under 2000-talet, under både den socialdemokratiska och den borgerliga regeringen, och dessa kommer också att leda till framtida stigande toppinkomster. Kolla på presentationen här. 33 minuter och 20 sekunder in i presentationen kommer ovanstående)

Samtidigt påpekade Ola att inkomstfördelningen är möjlig att påverka och för mig är det tydligt att det behöver bli fler LO-medlemmar i politiken. På så sätt kan vi få ett genomslag för vad medlemmarna i facket tycker på alla nivåer. Skall man vara med och bestämma så räcker det inte att stå på gatan utanför och demonstrera. Det måste bli fler LO-medlemmar som är med och fattar beslut på alla nivåer i samhället.

Ola är även med på DN Debatt idag tillsammans med LOs ordförande, Wanja Lundby-Wedin och LO-ekonomen Jeanette Bergström.

Andra bloggare idag: Martin Moberg skriver om att samhället slits isär och de allra mest utsatta föraktas, Ett hjärta rött skriver om kontraproduktiv utsortering och Roger Jönsson skriver att bonusfesten har fortsatt för landet börs-vd:ar.

Medier som nämnt LO-rapporten om maktelitens inkomster: Veckans affärer, SVT, UNT, Dagens Arena

Etiketter: ,