Riksdagen inte intresserad

avatar

Som jag skrev tidigare under dagen var det idag det skulle avgöras om regeringen skulle komma att behöva lämna en skrivelse till riksdagen för att tydliggöra sina positioner inför vårtoppmötet den 24-25 mars. En majoritet i Riksdagens finansutskott hade krävt detta.

Idag var det votering i riksdagens kammare – mot finansutskottets betänkande ställdes reservationen från de fyra borgerliga partierna. Voteringen slutade med att reservationen från de borgerliga partierna fick stöd av 162 ledamöter mot 159 ledamöter som stödde utskottets betänkande. Resultatet innebär – som jag förstår det – att regeringen inte behöver söka stöd av en majoritet i kammaren innan EU-toppmötet.

Riksdagen är med andra ord inte intresserad av att vara med och forma regerings position inför antagande av årets – kanske mandatperiodens – viktigaste beslut i Europeiska rådet.

Exakt varför de fyra oppositionspartierna inte lyckades få ihop en majoritet i kammaren har jag ännu ingen information kring.