Facket står för en bättre a-kassa – Inte Moderaterna!

avatar

Idag trummar arbetsmarknadsutskottets ordförande,Tomas Tobé, på med att många som arbetar har försäkringar som ger ersättning utöver a-kassans vid arbetslöshet men en av fem vet inte om det. Det är oroväckande säger han till TT efter att ha låtit riksdagens utredningstjänst gå igenom fackets försäkringar. Genomgången visar att omkring 1,6 miljoner har en försäkring som ger en högre ersättning.

Man skall samtidigt komma ihåg att man måste vara medlem i facket för att ta del av fackets försäkringar. De senaste åren har många lämnat LO-facken. Delvis eftersom facket inte kunnat leverera det arbetstagarna vill ha ut av ett medlemskap men till detta kommer de som inte har råd att vara medlemmar i facket efter det att det orättvisa a-kasseavgiftsystemet infördes. Många som alltså så väl skulle behöva de extra pengarna har alltså inte råd med försäkringen som Tomas talar om.

Till detta kommer de dåliga villkoren för att överhuvudtaget få ut någon ersättning från a-kassan. Dessa reglerna har moderaterna varit ledande i att försämra. Nästan 40 000 ungdomar förlorade sin ersättningsrätt när studerandevillkoret togs bort 2007. Med dagens mycket höga ungdomsarbetslöshet är det antalet nu avsevärt större. Räkna totalt med att det nu är endast cirka var tredje arbetslös som får någon ersättning från a-kassan.

Tomas utspel är alltså mycket tunt. Det som behöver göras är att villkoren för att få ersättning måste förändras, taket höjas så att minst 80% av de arbetslösa kan få 80% av lönen i ersättning och de orättvisa avgifterna förändras.