Folkpartist maktlös inför arbetslösheten men vad säger LO-ekonomerna?

avatar

Medan Eskilstuna, enligt Eskilstunakuriren, är värst i landet på socialbidrag så har många andra kommuner också problem med ökande kostnader för socialnämnderna.

En av dem är är Vänersborg där underskottet för nämndens budget i år verkar gå mot 9,4 miljoner kronor. Det är mer än en fördubbling jämfört med förra årets underskott på 4,3 miljoner kronor. Detta enligt Ttela som intervjuat folkpartisten Tove af Geijerstam, ordförande i socialnämnden, om orsaken.

För ett decennium sedan betalade Vänersborg ut mindre socialbidrag än en genomsnittskommun, enligt Tove af Geijerstam, men nu ligger man högre än snittet. Det är den höga arbetslösheten som ligger bakom bekymren. Och det är ett område som socialnämnden har svårt att påverka.

Tove af Geijerstam menar också i artikeln att de känner sig maktlösa.

Det kan jag förstå. Arbetslösheten är hög och enligt LO-ekonomernas förra prognos riskerar den att bita sig fast på en hög nivå.

– Det ställer krav på regeringen, säger Ulrika Vedin som är utredare på LO.

Hon menar att regeringen inte har en tillräckligt aktiv arbetsmarknadspolitik.

– Den räcker inte till. Den politik de bedriver riskerar att ställa människor permanent utanför arbetsmarknaden.

Under de senaste åren har LO vid flera tillfällen kritiserat att det satsas för mycket på jobbcoacher och för lite på kompetenshöjande utbildningsinsatser.

– Arbetsmarknadsutbildningen är på en extremt låg nivå, tycker Ulrika Vedin.

Hon menar att de som blivit arbetslösa borde få hjälp att utbilda sig så att man lättare kan söka de jobb som finns. Det behövs en individuell bedömning av den enskilde arbetslöses behov.

Imorgon, den 7 april, kommer LO-ekonomerna med en ny prognos som det skall bli intressant att ta del av. Prognosen presenteras bland annat på webb-tv på LOs hemsida, www.lo.se, klockan 10:00

Etiketter: ,