LO-ekonomerna förutspår kraftig tillväxt men liten minskning av arbetslösheten.

avatar

Idag presenterade LO-ekonomerna sin prognos för 2011 och de spår att den svenska tillväxten dämpas när rekyleffekten efter krisen ebbar ut och penningpolitiken stramas åt. BNP växer med 4,3 procent 2011 och med 3 procent 2012. Sysselsättningen förväntas öka med cirka 200 000 personer åren 2010– 2012. Tillsammans med ett relativt starkt arbetsutbud innebär det att arbetslösheten bara väntas sjunka till 7 procent i slutet av 2012.

– Vi ser inga tecken på överhettning på arbetsmarknaden. Måttliga löneökningar och hygglig produktivitetstillväxt pekar på en inflation under Riksbankens mål 2012, säger LOs chefsekonom Ola Pettersson.

Vill du läsa LO-ekonomernas prognos för 2011 så kan du hämta den här.

En del media har rapporterat om LO-ekonomernas prognos. Till exempel DN, SvD, Dagens Industri, Barometern, LO-tidningen, Sydsvenskan, Blekinge Läns tidning och Affärsvärlden.

Vad andra bloggare skrivit om idag: Martin Moberg har skrivit om Waidelich vägval vilket även Högbergs tankar gör. Krassman skriver om att det är lättare att lyfta om man startar i motvind. Peter Andersson skriver om att ta politiskt ansvar för hastiga beslut. Johan Westerholm skriver om att han vill ha socialdemokraternas samhällsanalys – inte moderaternas.

Etiketter: ,