En direktör med lön som 40 industriarbetare

avatar

I veckan presenterade LO en rapport om svenska folkets syn på löner och löneskillnader. 4.500 intervjuade löntagare från olika yrkesgrupper menar samfällt i denna SCB-undersökning att löneskillnaderna idag är alltför stora. Rapporten visar också att svenskarna gärna ser högre löner än vad som ges idag till exempelvis vårdbiträden, kassörskor, industriarbetare, lärare och sjuksköterskor. 

Den riktigt skarpa avvikelsen som väcker mycket ilska handlar om de helt orimliga lönerna för direktörerna i storbolagen. Människor tycks acceptera att VDar får en lön som är fyra gånger så hög som en löntagares. Men verkligheten överträffar detta med råge och överträffar fantasin: Den faktiska lönen för en storbolags-VD motsvarar nästan 40 industriarbetarlöner!

Rapporten följdes upp i TV4s Nyhetsmorgon i morse. I programmet berättade man om en kartläggning som visar att direktörslönerna i de 75 största börsbolagen har ökat med 32 procent sedan 2009. Det innebär att en VD där får en lön på 7 miljoner kronor per år i fast grundlön. Som bekant tillkommer ofta olika slags bonusar. Löneklyftorna växer i Sverige.

Därefter var det debatt: LOs Lasse Thörn debatterade frågan med Timbros Philip Lerulf. Thörn pekade på att svenska löntagare de senaste åren har tecknat historiskt låga krisavtal för att i krisens tider bidra till återhämtning av den svenska ekonomin. Han påminde om många anställda i vården som inte får jobba heltid utan tvingas till deltidsjobb med låga löner. Han påminde om att samtidigt som det sker så har de som redan har det bäst kvitterat ut de helt orimliga löneökningarna. Visst, menade Thörn, kan det finnas löneskillnader men de måste, precis som svenska folket tycker, minska. Idag är de för stora.

Föga förvånande hade Timbros Philip Lerulf inte något som helst kritiskt att säga i frågan om direktörslönerna. ”Drar en VD in två miljoner är det helt okey att han själv får behålla en av de miljonerna”. I stället för att markera emot växande löneskillnader försöker Timbro-tänkarna ställa de mest välbeställda utanför diskussionen i något slags isolat. I stället försvaras stora löneskillnader och växande klyftor med argument att det är viktigare att de som står helt utanför arbetsmarknaden får ”komma in”. Må vara väl så angeläget men nu var det direktörslöner och klyftor som frågan gällde. När Philip Lerulf efterprogrammet bloggar om frågan blir budskapet tydligare redan i rubriken: ”Löneskillnaderna måste bli större”,  menar tankesmedjan Timbros företrädare.
Knappast en nyhet.  

Press: LO-tidningen, SKTF-tidningen, Fastighetsfolket, Kollega, DI1, DI2. DN, Aftonbladet, ledarbloggen, Aftonbladet, ledare, SvD ledare, Dagens Arbete, Kommunalarbetaren, Dagens Medicin,
Fler som bloggar: Göran Johansson, Annie Johansson,  Tord Oscarsson, Ledarskaparna, Leines blogg, Löntagarbloggen, Alliansfritt, Martin Moberg,