Kan ett besök i Kramfors omvända en regering?

avatar

Det är definitivt fel statsråd på fel plats i fel sammanhang! Så känns det när landets arbetsmarknadsminister, moderaternas Hillevi Engström, idag besöker Kramfors och bland annat inviger en utställning om Ådalen -31. ”Skotten i Ådalen” där fem arbetare sköts till döds av militär, är ett mörkt inslag i svensk modern historia. Skotten avlossades mot arbetare som krävde bättre villkor, anständigare löner och tryggare anställningsformer. Kampen försvårades när arbetsgivarna tog in strejkbrytare. Men det som arbetarna i Ådalen och på andra platser gjorde med gemensamma krafter bar till slut framgångens frukter. Fackligt arbete och politiska beslut i ett Sverige där socialdemokraterna hade fått människors stöd gav förbättrade villkor för löntagarna.

80 år efter skotten i Ådalen går förändringens bistra vindar över Sverige och svensk arbetsmarknad. Dåtidens höger har med namnbyten och retoriska knep fått väljarstöd. Den politiska och den ekonomiska makten vilar nu i samma händer. Och som på beställning försämras anställningsvillkoren för löntagarna. I Sverige får den som är sjuk och arbetslös sämre villkor. I Sverige talas det nu om lägre ingångslöner och om sämre trygghet i anställningar. Likt en hyckleriets kronjuvel fattar samma regeringsföreträdare som idag klipper invigningsband vid Ådalsutställningen beslut om sämre villkor för människor som redan är utsatta på arbetsmarknaden.

Tidigare har den som får ett nystartsjobb fått sämre villkor. Nu riskerar den som får en anställning med lönebidrag att drabbas av samma sak om regeringen går med på Arbetsförmedlingens krav. Detta regleras dessutom i en förordning där makten helt och hållet ligger i regeringens hand. 

Man får hoppas att dagens besök i Kramfors blir en stark upplevelse för statsrådet Engström och att det leder till att regeringen kastar kraven på sämre anställningsvillkor för lönebidragsanställda i papperskorgen tillsammans med del annat i politiken som hör hemma på samma plats.

Peter Andersson

Mer att läsa:
LOs Wanja Lundby Wedin kommenterar frågan om lönebidragsanställda och kollektivavtal.

Fler som bloggar:
Tord Oscarsson om Ådalen -31
Löntagarbloggen om att ”historien går igen”
Almegabloggen med plädering för sämre villkor

Etiketter: , ,