Vad jätteskönt mitt sommarlov ska bli?

avatar

Vilket är det hetaste samtalsämnet på svenska arbetsplatser, i lunchrum och på familjeträffar just nu? Gissningsvis och helt ovetenskapligt skulle jag säga att frågor som ”vad ska du göra på semestern” eller ”vart reser ni i sommar?” får stort utrymme. Om det är en gissning så är det kalla fakta och analyser som ligger till grund för en rapport om klassillnader i semesterfirande som LO nu har presenterat. ”Semestervanor år 2010”.

Kanske är semestersamtalen vanliga men det är långt ifrån alla som kan delta i dessa med någon större glädje. Rapporten visar att nästan var tredje arbetare, 32 procent, inte har gjort en semesterresa och man har inte heller tillgång till ett fritidshus. Och det blir allt fler som berörs, en ökning med fyra procent under åren 2008 till 2010. En så stor ökning på så kort tid har inte uppmätts sedan början av 1990-talet då arbetsmarknadskrisen härjade som värst, konstateras i rapporten.   

Anita Hegerlands ”Mitt sommarlov” kan väl många nynna på. Jag tänker inte minst på strofen ”Och alla människor vill ut på landet. Och nästan ingen vill gå kvar i stan”. Tyvärr bidrar finanskriseffekter, arbetslöshet och kvarvarande klyftor mellan människor till att semesterdrömmar blir just oinfriade drömmar för väldigt många.

  

 

Läs mer:
LOs pressmeddelande
– Rapporten i fulltext.(pdf
)
Press
: Hallands Nyheter, SR P4DN, SvD, Aftonbladet

Etiketter: , , ,