Almedalen och LO-bloggen

avatar

Så gör jag som många andra: städar och röjer av det ”vanliga skrivbordet” på jobbet och packar i stället ner allt det jag behöver inför en vecka i Visby under Almedalsveckan. Som alltid föregås veckan på hundratals kontor runt om i landet av analyser, debatter, programbeskrivningar, förberedelser av seminarier och utspel. praktiskt planerande och fixande, tryckande….you name it.

Många är där för att ”köra sitt”. Antingen en dag eller hela veckan. Andra är där för att bevaka, skriva, påverka, nätverka, tala, protestera, dela flygblad, seminariemoderera, underhålla eller helt enkelt bara samtala med människor. Eller bara och bara. Just samtalet kanske tillhör de verkligt viktiga värdena som veckan har för enskilda, för organisationer och företag.

Almedalen må vara ”politikens Gröna Lund” eller PR-konsulternas Kiviks marknad. Hur man än väljer att beskriva det tror jag själv att veckan betyder väldigt mycket för samtalsklimatet och för åsiktsutbytet. Eller som Staffan Dopping beskriver det i en krönika:

Och här har vi en alltför ofta förbisedd finess med veckan i Visby. Det är ju gratis Komvux! Mer än 1400 kortkurser på en vecka. Sommarkurser i vacker omgivning, öppet för alla. Gratis.

Nu finns ju andra åsikter.  I veckan har exempelvis Erik Lakomaa, politisk konsult, skrivit debattartikel om ”slöseriet” med pengar i Almedalen. Helt riktigt framhåller han att det finns så många fler dagar och veckor som kan ägnas till samtal mellan politiker, väljare och ”samhällsaktörer” än just dessa Visbydagar. Men trots allt finns veckan. Trots allt sker möten, samtal, tal och kunskapsutbyte. 

LO-bloggen kommer att finnas på plats rent fysiskt i Visby från måndag till fredag. Jag kommer att skriva en del inlägg tillsammans med andra ur den krets av duktiga skribenter som finns och som kommer att utökas. Mer om det under veckan. Basen för inläggen kommer att vara de programpunkter som LO genomför som ”sina”, och ibland tillsammans med andra. Men jag vill också fånga annat och se bredare än så i inläggen. 

LOs ordförande, Wanja Lundby-Wedin beskriver LOs viktiga punkter för veckan i förordet till LOs almedalsprogram:

Det finns många frågor som är viktiga för löntagarna som ligger utanför det parterna kan lösa själva. Därför är politiska beslut viktiga för löntagarnas möjligheter till ett bra liv. Några frågor som vi kommer att lyfta i Almedalen är pensionsvillkoren, hur välfärden fungerar och hur familjers ekonomi påverkar barnen.

Nu; hem och packat resväskan. Jag anländer Gotland strax efter lunch, måndag.

– Tidigare inlägg om LOs seminarier i Almedalen.
Almedalsveckans hemsida.
SSUs seminarier under veckan

Fler som bloggar.

Anders Löwdin om veckan.  Erik Laakso: Varför åker jag till Almedalsveckan? 
Jonas Morian: Almedalsveckan är allt annat än slöseri   Anna Troberg : Almedalsveckan är ett svindyrt gyllene årskort till chokladfabriken. JMW Kommunikation om ”God morgon Almedalen”. Jardenberg om att ha koll.SACObloggen, JUSEKbloggen, Martin Moberg, Röda Berget,