Fackliga framgångar om fackliga rättigheter

avatar

[uppdaterad] Ett första inlägg här på bloggen efter en kortare semester blir på temat ”IKEA-fabrik”, om beskedet från USA som berättar att den fackliga organisationen IAMAW har vunnit de anställdas stöd för att vara deras fackliga organisation och deras förhandlare och avtalstecknare. En frukt av hårt arbete av den amerikanska fackföreningsrörelsen. Men också, som LOs ordförande i dag skriver i en kommentar, ett resultat av internationell samverkan och facklig solidaritet. Ett hundra tusen människor har engagerat sig för de fackliga rättigheterna vid fabriken. Det gav en viktig seger.

Om ljuset, sett med fackliga ögon, idag når oss från Danville, USA, så sveper tyvärr kallare vindar in på en del svenska arbetsplatser. Just nu har medierna uppmärksammat företaget SOVA. Anställda har vittnat om att de känt sig trakasserade och inte tillåtna att jobba fackligt samtidigt som brister i arbetsförhållanden har signalerats.  Möbelföretaget verkar nu backa och säger sig till medier vara villig att teckna kollektivavtal.

Det är förstås utmärkt om de självklara rättigheter och villkor man måste ha som anställd också blir ordnade och avtalstecknade tillsammans med den fackliga organisationen. Om nu länder som USA börjar lära sig fördelarna med en arbetsmarknad där också löntagarnas organisationer har en viktig roll och uppgift ska en motsatt utveckling naturligtvis inte ske i Sverige! Det finns som alltid i modern tid anledning av vara uppmärksam där grundläggande villkor för de anställda inte garanteras och där inte det finns nedtecknat i ett kollektivavtal. Oavsett USA eller Sverige…

Mer att läsa: Aftonbladets ledare, Radio Kronoberg, DN om SOVA,  Pressmeddelande, GS-facket, om fabriken i USA. SvD, DN-debatt av Per-Olof Sjöö, GS. Göteborgsposten, Sydsvenskan, Dagens Arbete, LO-tidningen, Affärsvärlden,

Fler som bloggar:
– Görans tankar och bagateller om SOVA och om Ikea-fabriken, Svensson om IKEA och om SOVA, Ylva Johansson

Etiketter: , ,