Fackliga utmaningar klaras bäst utan råd från Näringslivets Hus

avatar

Ibland funderar jag hur lång tid det går från A till B. Eller mer konkret i det här fallet: hur lång tid passerar från att Svenskt Näringsliv tycker till om något tills det blir en ledartext i Svenska Dagbladet? Ett exempel finns i dagens tidning. Under veckan har Svenskt Näringsliv i regionala medier haft debattinlägg, som i Västerbottenskuriren och VLT. Inte om sin egen verksamhet. Inte om egna tankar och idéer. I stället har det varit mer av ”kloka råd” om hur LO och svensk fackföreningsrörelse bör agera. Om detta kommenterade LO-bloggen tidigare. Dagens ledare i SvD tar upp tråden från Svenskt Näringsliv och använder tidigare medlemstapp i LO-förbunden som motiv till att skissera hur facket bör arbeta.

Men vänta nu! Hade inte just den vinklingen förekommit på något annat ställe? Ja, för en dryg vecka sedan när företrädare för Svenskt Näringsliv skrev om den kommande avtalsrörelsen i SvD. Här gjordes filosoferandet om den fackliga styrkan till motiv  för skrotade centrala löneavtal och för ”individuella avtal mellan anställd och företag” som det heter. Legitimiteten hos fackföreningsrörelsen ifrågasattes. Man kunde lika gärna ha riktat kritik mot regeringen som i och med beslut om a-kasseregler tvingade fram chockhöjda a-kasseavgifter. Det gjorde att en halv miljon löntagare lämnade facket och a-kassan. Svenskt Näringsliv kunde ha tagit med det perspektivet men lät bli att nämna den ganska uppenbara förklaringen. SvDs ledare gör samma lite taffliga retoriska sak i dagens text.

Det är inget snack om att föreningar och organisationer alltid måste utvecklas! Förnyelse av fackföreningsrörelsen och att hela tiden återvinna legitimitet och förtroende är avgörande för om man ska lyckas nå sina mål och företräda sina medlemmar. Därför görs också en del för att stärka det fackliga arbetet men som ofta kan man säkert göra mycket mer. Poängen med det här inlägget är dock inte att visa vägen framåt för facklig organisationsutveckling. Sådant kommer och där finns i det förnyelsearbete som vännerna i Danmark har gjort säkert många goda tips och erfarenheter att hämta. Något som jag själv för övrigt fick tillfälle att göra efter bara ett par dagar här på LO, vid en enhetsresa till just Danska LO.

Poängen här är i stället att reagera när Svenskt Näringsliv med stöd av flygbladsliknande ledartexter i Svenska Dagbladet använder taffliga retoriska grepp inför en viktig avtalsrörelse. Det finns oerhört många tydliga uppdrag för en facklig rörelse också i 2011 års Sverige, något som måste vara en fråga för medlemmarna. De klarar sig säkert utan råd från borgerliga ledarsidor eller från Näringslivets Hus på Storgatan, Östermalm, Stockholm.

Mer i medier: LO-tidningen om avtalskrav, LOs avtalssekreterare Per Bardh om det galna i att skrota centrala avtal, Ledarna om lönesamtal, Expressen om ”värderingen av en byggnadsarbetare,

Fler som bloggar: LO-bloggen, Ulla Johansson, om kollektivavtal, Görans tankar och bagateller, Roger Jönsson,

Etiketter: , ,