Fas 3 – en arbetslös hägrande dröm?

avatar

 

Redan före sommaren verkar regeringen ha haft bilden av FAS 3 klar för sig. En positiv sådan! En förträfflig kreation på ansvarigt departement! I en debatt i riksdagen före sommaren försvarades ”reformen” av ansvarigt statsråd, Hillevi Engström. Samtidigt kunde man notera att både hon och arbetsmarknadsutskottets Tomas Tobé, (m) använde en del argument som mer handlade om att ”så många berörs inte” och ”vi ser över problemen med Fas 3″ än direkt försvar. Sommaren har gått och nu har förmedlingen själv utvärderat sitt arbete. ”Allt gott. Alla är nöjda”, vill man ge bilden av.

Vill man så hittar man ändå bekräftelser i materialet att den kritik som så många har framfört är berättigad. Förmedlingens egna chefer nämner förvisso inte kritiken mot den usla ersättningen man får. Inte heller risken för att åtgärden tränger ut ”vanliga jobb” och till och med driver på mot en låglönemarknad, något som LO har pekat på.

Men här finns en tydlig kritik mot exempelvis bristen på utbildningsinslag. Det hade varit önskvärt om förmedlingscheferna hade noterat de omfattande brister som de arbetslösa upplever när det gäller kontakter med sin förmedlare. Som DN berättar: ”Nästan hälften, 45 procent, svarar att de upplever att de fått ”mycket dåligt” eller ”ganska dåligt” stöd från sin arbetsförmedlare”.

Att kritiken mot systemet, trots gårdagens rapport, verkar finnas långt in i förmedlingens egna led och i ljusare stunder i form av tendens till insikt hos moderata ledamöter i riksdagen, hindrar inte regeringens alla försvarsorgan i medierna att rycka ut. Kristianstadsbladet och Södermanlands nyheter exempelvis. Men oavsett hur entusiastiska dessa är i sitt försvar av alliansregeringens bristande jobbpolitik lär bifallsropen inte dölja verkligheten för alltför många arbetslösa. En riktigt faslig Fas 3, helt enkelt.

 

Mer att läsa: DN om rapporten, DN, Hanne Kjöller, DN, Ylva Johansson,
LO-tidningen, LO-tidningen om nöjd minister, Dagens Arbete, SvD om en inte fasansfull Fas, SvD om nöjda deltagare, Norra Skåne, SKTF-tidningen, Borås tidning,

Arbetsförmedlingens pressmeddelande och underlag

Fler som bloggar: Löntagarbloggen som också ger länkar: Ann-Sofie Wågström om att 8 av 10 är nöjda med jobbgarantin enligt Af:s egen rapport, Peter Högberg om så bra då eller?, Sig-Britt Ahl om fas 3 slaveri? Ylva Johansson framför skarp och korrekt kritik mot fas 3, Martin Moberg om att ekokammaren går till försvar för fas 3, Skumrask ifrågasätter att Arbetsförmedlingen utreder sig själva, Lars Björndahl (M) undrar vad som är sant om Fas 3, Bengt Fredriksson är förbannad, Alliansfritt Sverige om att Fas 3:are får inte jobba – gillar läget.  Görans tankar och bagateller om Fas 3 är något att ha, Mattias Lundbäck menar att fas 3 är bättre än sitt rykte, Signerat Kjellberg om ”utopin full sysselsättning”,
Sebastians tankar om rubriker, Martin Moberg med blogglästips om Fas 3.

Etiketter: ,