Nu sågas regeringens jobbpolitik av alla

avatar

Bort från ruta ett! Samtal en framtida arbetslinje”. Temat är som titeln antyder  jobbpolitiken och det med ett framtidsperspektiv. Den som har rätta ”feelingen” kanske också känner att utgångspunkten för detta framåtblickande inte är en glasklar tillfredsställelse med dagsläget. Och nöjda är inte heller de författare  som medverkar i denna samtalsbok. Emma Lennartsson, Kommunal, Jonas Milton, Almega, Roger Mörtvik TCO och Håkan Svärdman, Folksam.

Den utgår från det bistra faktum att regeringen inte har lyckas pressa ned arbetslösheten. Kommunalarbetaren som rapporterar från seminariet skriver att den ”beräknas ligga kvar på 6–7 procent valåret 2014, detta trots att alliansregeringen sedan 2006 haft jobblinjen som främsta mål med sin politik”. KA har försett artikeln med en välmotiverad rubrik:

Fack och arbetsgivare sågar regeringens jobbpolitik”.

Det är sannerligen inte första gången som andra, utanför regeringskretsen, kritiserar den politiska inriktningen:  Det alltför stela fokuset på sänkta skatter, nedmonteringen av trygghetssystemen och så en ytterst sorglig nedmontering av viktiga delar i arbetsmarknadspolitiken där i stället inslag som FAS 3 har skapats. Och mitt i allt detta, mitt i tider då nästan var tredje ungdom går arbetslös, mitt i finansiella och politiska kristider så gör regeringen sig av med den enda lösning man själv har trott på, jobbskatteavdraget. I sak ett riktigt beslut men fortfarande i avsaknad av alternativ.

Jag tänker på den illustration som socialdemokraternas Tommy Waidelich har använt några gånger efter vårens riksdagsdebatt om budgeten: om betongblandarna som vevar igång. Illustration för investeringar, nya jobb och god tillväxt som byggs under av ökade utbildningssatsningar, en riktig arbetsmarknadspolitik och trygga system om du blir sjuk eller arbetslös. Det verkar med undantag av RUT-avdraget finnas en bred samstämmighet utanför regeringskretsen och dess allierade om vad som är och vad som inte är fungerande  i en arbetslinje värd namnet. Jobbskatteavdraget är det inte.

 

 

Mer att läsa:
TCO från seminariet om ”Bort från ruta ett”.
Aftonbladet, ledare: ”Dåligt för Sverige – Bra för Anders Borg
LO-tidningen, Martin Klepke, om investeringar i stället för jobbskatteavdrag
Dagens Arena om blogg- och mediekommentarer kring jobbskatteavdraget
Dagens Arena analyserar jobbskatteavdraget
SvD ledare: ”Vad ska nu göras för fler privata jobb”?
DNs ledare på temat ”Rätt beslut- fel argument”.
SvD Brännpunkt; Tommy Waidelich om Urban tillväxtpolitik

Fler som bloggar:
LO-bloggns inlägg om ”Investera för minskad arbetslöshet
Unionen Opinion om ”otrygga anställda ger INTE flexibla bolag
Peter Andersson om ”dagen efter...”
Camilla Wedin om lögner från Svenskt Näringsliv
Löntagarbloggen om att både fack och näringsliv sågar jobbpolitiken
Per-Olof Sjöö på temat ”Skilda intressen – olika kartor
Zara Leghissa om LOs ”stora resan”.
Röda Berget om Konjunkturinstitutets kritik av jobbskatteavdraget. På temat bloggar också bla Alliansfritt Sverige och Veronica Palm

Etiketter: , , ,