En politisk väg mot fördelningspolitisk utarmning

avatar

Det är inte alltid lätt att hänga med i regeringssvängarna. Den lilla delen av dagens presenterade satsningar handlar om utbildning: enligt regeringens PM vill man avsätta 84 miljoner mer till folkhögskolan. Den i det här sammanhanget största penningssumman läggs på yrkesvux och yrkeshögskolan. Regeringen satsar här 750 miljoner kronor 2012–2013 på 7 500 nya platser. ”En stor del av dessa platser kommer att tillfalla ungdomar”, skriver man. Vad som naturligtvis inte finns med är jämförelsen med samma regerings tidigare nedskärningar av arbetsmarknadsutbildningen. En uppgift i (S) ekonomiska motion från våren är att ”Sedan hösten 2006 har mer än hälften – ungefär två tredjedelar – av platserna i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning avskaffats”.

Den stora posten i dagens ”paket” gäller en sänkt moms på restaurang- och cateringnäringen, alkoholen undantagen. I medierna säger regeringen att det är ”Jättesvårt” att beräkna om eller hur många nya jobb en sådan sänkning ger. Och fler ”om” finns när det gäller åtgärden: Kommer krögarna att låta den sänkta momsen få genomslag i konsumentledet? Eller? I Tidningen Folket skulle förslaget ge 3-4000 jobb enligt moderata företrädare. I Sydsvenskan finns siffran 6000 nya jobb  i anslutning till att förslaget beskrivs. Idag är det ”jättesvårt”. Sydsvenskan skriver också i artikeln:

när krogmomsen sänktes blev restaurangbesöken i Finland inte mycket billigare, eftersom krögarna stoppade det mesta av pengarna i egen ficka.

Kanske därför som detta tidigare rödgröna förslag att dumpats i papperskorgen..

På ett sätt känns regeringens prioriteringar igen: När bloggen ”Vi har räknat på det här” redovisar offentlig statistik om ”uteätandet” är det tydligt att samma grupper som alltid har gynnats av regeringens sänkta skatter kommer att tjäna på den sänkta momsen också. Med regeringen Reinfeldt fortsätter Sverige en fördelningspolitisk utarmning och dagens ”paket” är inget undantag. Oavsett gladare matgäster eller ej.

Mer att läsa: SvD, Exp, DN, AB, Ekot, S-besked om pensioner i stället för sänkt krogmoms,
Bloggar: Alliansfritt Sverige, Högbergs tankar,