LOs hållbara avtalskrav för rättvisa löner och trygga jobb

avatarDet är dagen efter. På måndagen presenterade LO sina avtalskrav, 3,5 procent och minst 860 kronor per månad. Förhållandevis lite mer till dem som tjänar minst. Jämställdhetspott. Men också med avtalskrav om tryggare anställningar och förbättringar i avtalsförsäkringarna. I de delar som handlar om jämställdhetspotten är LO-förbunden i stort eniga men ett par andra röster finns.

Men väl värt att minnas råder det, med det undantaget, en bred enighet om att det viktigt att minska lönegapet mellan mans- respektive kvinnodominerade yrken. Därför får inte heller jämställdhetspotten bli för liten. 100 kronor är inte jättemycket men det innebär att ytterligare ett steg i rätt riktning tas. Total enighet hade varit önskvärd men trots det förbättras nu förutsättningarna för att framgångsrikt kunna driva krav på jämställdhetspott gentemot arbetsgivarna.

Morgontidningen DN rycker ut till stöd för Svenskt Näringsliv. I dagens ledare väljer man att höja varnande textfingrar enbart för LOs krav, trots att delar av gårdagens utspel också var från tjänstemannafack. Möjligen är arbetsgivarna i behov av trogna supporters.
Att de själva talar om för höga lönekrav tillhör avtalsspelet.  Sannolikt är det dock arbetsgivarpartens huvudvärk denna ”dagen efter” som tynger mest. Hur ska man kunna glida ifrån lönekrav som landets statsminister, ledande ekonomer och tunga ekonomiska i övrigt tycker är ”hållbara”?

 

Fler som bloggar: Martin Moberg om högerns ekokammare, på samma tema skriver Peter Andersson och Peter Högberg. Om jämställdhetspotten skriver Camilla Wedin, Göran Johansson om prissatta lönekrav, detsamma gör Claes Muschkin, Jämlikhetsanden tar upp temat ”hård metall i LOs krav. Peter Andersson  om hållbara lönekrav, Kent-Erik Mattsson om en cyklist, Mellan anpassning och motstånd om avtalskraven. Almegabloggen förstås kritisk, Röda Berget om pengar till aktieutdelning, Jan Andersson, Lars Bäck, Unionen Opinion,

Mer att läsa: LOs avtalswebbplats, Lag&Avtal om bekymrade arbetsgivare, SvD, Exp, BT,
Corren, Ekot, Metro, Affärsliv, Dagens Arbete, LO-tidningen1, 2, 3, 4,

Etiketter: ,