”Tid för ansvar” – Men ta det då!

avatar

Det är dagen efter en budgetproposition.  Ett aktstycke politik och pengar som nu ska processas i den riksdag där vår regering inte har någon säker majoritet. Efter gårdagens presentation och debatt ramlar nu analyser och kommentarer in. Det är sannerligen inte några stående ovationer. Regeringens stora satsning, sänkt krogmoms, får tummen ner av de flesta. Det är en dyr satsning som ger få jobb och som samtidigt tränger undan andra och viktigare jobbsatsningar.

Konjunkturinstitutet inleder sin kommentar med: ”Det är lämpligt med en mer expansiv finanspolitik än den som regeringen föreslår”. Sen fortsätter man:

Det är bra att regeringen nu föreslår mer än 10 miljarder kronor, men Konjunkturinstitutet anser fortfarande att det vore lämpligt med mer åtgärder motsvarande ca 30 miljarder kronor. Behovet av ytterligare finanspolitiska åtgärder är som störst i närtid när resursutnyttjandet är lågt och arbetslösheten är hög.

Ekonomer kommenterar med ord som ”felaktigt”, ”märklig”, ”kommer inte att räcka”, ja till och med ordet ”manodepressivitet” användas av Cecilia Hermansson på Swedbank.

LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin efterlyser riktiga satsningar på jobb och utbildning i sin kommentar. Hon efterlyser kraftfullare satsningar på investeringar i infrastruktur, ett tidsbegränsat ROT-stöd också till flerfamiljshus, förbättringar av a-kassan och sänkta avgifter som ger trygghet för löntagarna. LO efterlyser också ett utbildningslyft för att bland annat möta sektorer med brist på arbetskraft. LO vill också ha en modern form av anställningsstöd som utformas långsiktigt, över den politiska blockgränsen.

Den som läste gårdagens DN-debatt där budgetpropositionen presenterades kunde ana den politiska strategin bakom presentationen av budgeten. Förutom statsministern och finansministern undertecknades artikeln också av arbetsmarknadsministern. ”Jobbpolitiken” skulle illustreras. Samtidigt blir den stora krogmomssänkningen för  5,4 miljarder enbart en bisats i artikeln. Det verkar som om regeringen inser att de tveksamma effekterna av momssänkningen gör att det är bäst att gömma undan förslaget så gott det går. Wanja Lundby-Wedins slutord i kommentaren är berättigad: ”Borgs krogbudget är en oansvarig metod”.

Och så var det en brist till: Som Marika Lindgren-Åsbrink noterar verkar regeringen nu ha lyft bort den fördelningspolitiska redogörelsen som tidigare har funnits från ”budgetkatalogen”. Att visa hur politiken gynnar eller missgynnar olika grupper är något som är helt ointressant för den regering som nu har makten. Det är riktigt uselt. 

 

Mer att läsa: DN-ledaren om budgeten, SvD-ledare, DN om läsarnas tveksamhet till krogmomssänkningen, DN analys, DN Maria Crofts, DN med tveksam SEB-ekonom, AB-ledare, Ekot1, Ekot2, AB ,

Fler som bloggar: Camilla Wedin om attacker mot kollektivavtalen, Göran Johansson om psuedonyhet, Janne Rudén om en iskall budget, Leines blogg, Utredarna om Sverige och Grekland

Fler: Röda Berget, Martin Moberg, Annika Högberg, Kristian Krassman, Johan Westerholm, Alliansfritt, Signerat Kjellberg, Ett hjärta rött, Pierre Ringborg, Röda Berget, Lena Sommestad, Kent Persson, AB-ledarbloggen, Roger Jönsson, Johan Sjölander, Jämlikhetsanden, Åsa Westlund, Jens Holm, Sebastians tankar, Carola Andersson, Annika Högberg,

Etiketter: , ,