Det ska löna sig att arbeta – Då behövs facket!

avatar

[uppdaterad] Svenska Dagbladet och Maria Ludvigsson fortsätter på dagens SvD-ledare sitt supporterviftande till stöd för Svenskt Näringsliv. Så här i uppladdningen inför en lång och tuff avtalsrörelse är det säkert välkommet därborta på Storgatan, Östermalm, Stockholm.

Med utgångspunkt från en SNS-lanserad bok om ”livslöner”, ger SvD-ledaren understöd till arbetsgivarnas ideologiska ingång i avtalsarbetet: ”Lönen ska sättas mellan individ och företag. Där har facket inte någon funktion”. Som argument för den linjen har såväl SvD som Svenskt Näringsliv utgått från de medlemsförluster som svenska fackföreningar gjorde när den borgerliga regeringen såg till att pressa upp a-kasseavgifterna. Möjligtvis var just chansen att kunna peka på en urholkad legitimitet för den fackliga organisationen som en följd av tappade medlemmar också något som fanns i baktankarna när a-kassebesluten drevs fram.

Det är inte alls fel med budskapet i ledarsidans rubrik. ”Med facket för den enskilda individen. Det är ju därför att enskilda individer, och ganska många sådana, har haft gemensamma upplevelser av att inte själva kunna påverka sina arbetsförhållanden och löner som man har valt att gå ihop i fackliga organisationer. Då har styrkan kommit. Då har enskilda kunnat få sina arbetsvillkor och löner förbättrade. Då har arbetsgivarens självklara makt att sätta lön och villkor efter det egna intresset kunnat balanseras.

När LO har formulerat krav inför årets avtalsrörelse är det samma utgångspunkter i enskildas situation: Kvinnor som inte får den önskade heltidstjänsten. Kvinnor som släpar efter männen i löneutveckling. Många unga som inte får ett jobb med schyssta anställningsvillkor. Unga som har svårt att klara hyran därför att man har en alltför låg lön. Unga som inte ens får ett hyreskontrakt därför att det bara erbjuds tillfälliga och osäkra jobb på deras arbetsmarknad.

Därför behövs facket och det tycker också de anställda själva. LO-bloggen skrev om detta tidigare, efter en Demoscopmätning beställd av arbetsgivarna. Även där visade det sig att  i alla fall 66 procent önskar sin fackliga organisations stöd i lönesättning.

Även i den breda allmänhetens ögon finns ett starkt stöd för avtalskraven. Enligt en opinionsundersökning som LO lät Novus göra tror exempelvis endast 17 procent att sänkta eller frysta lägstlöner skulle skapa fler nya jobb i Sverige. 56 procent delar inte den uppfattningen. Endast 26 procent är emot begränsningar av visstidsanställningar. Däremot anser 53 procent att de tillfälliga anställningarna bör begränsas till förmån för tillsvidareanställningar. En slutsats man kan dra är att LO med sina avtalskrav har mött  enskildas förväntningar och krav på organisationen och där resultatet i dessa enskildas plånböcker avgörs av kraften i facket. ”Ju fler – desto starkare” är en devis som fortfarande gäller.

[uppdatering] Även LOs egna mätningar bekräftar det kraftiga stödet för fackföreningsrörelsen som löneförhandlare. I vårens mätning från Novus framkom att sju av tio LO-medlemmar vill att facket löneförhandlar.

Mer att läsa:
Tidigare inlägg om SvD och Svenskt Näringsliv. SvD med inlägg från arbetsgivarna, Expressen med bl.a. regional artikel från SN, LO-tidningen om Almega-krav, SvD Brännpunkt: Svenskt Näringslivs mot anställningsskyddet

Fler som bloggar:  Marios blogg om detta,  Kommunal, Emma Lennartsson, om ”effektivare med fasta jobb, Mats Engström, Unionen, om alliansen och arbetsrätten, Göran Johansson och TCO-utredarna om turordningsregler,

Etiketter: ,