En bättre a-kassa kunde ha varit på g

avatar

Om förklaringen är en skev medial vinkling, om det handlar om interna stormar eller om det helt enkelt är klart med budgetförslaget först nu kanske spelar mindre roll i det här sammanhanget. Det verkar ändå som att socialdemokraternas budgetförslag kommer att innehålla förslag till förbättringar i a-kassan. Förhoppningsvis möter budgetalternativet några av LOs viktiga krav på systemet:

1. Sänk medlemsavgiften till a-kassan. 100 kr men inte mer per månad är rimligt.
2. Höj taket! De allra flesta ska få 80 procents av tidigare lön i ersättning. Taket måste också följa löneutvecklingen!
3. Omfatta betydligt fler! Även de som jobbar mindre ska kunna vara med. Krav ska vara 6 månaders jobb och minst 40 tim arbete per månad, inte som idag det dubbla
4. Inför studerandevillkor så man får ersättning i övergång studier-arbete
5. Slopa 75-dagarsregeln…för den som deltidsstämplar. Nu tar det slut efter 75 dagar och framtvingar full arbetslöshet för att få a-kassa

Det behövs verkligen en offensiv till försvarar och för utvecklad trygghet för Sveriges löntagare. Krafterna som verkar i motsatt riktning är starka, högljudda och har dessutom den politiska och den ekonomiska makten. Redan 2007 års försämringar slog hårt mot enskilda arbetslösa genom ökade avgifter och lägre ersättningar. Det påstods vara ett viktigt inslag i jobbpolitiken och mot utanförskapet.

Som dagens granskning i Svenska Dagbladet visar finns inga belägg för någon framgång med den strategin. De verkliga och allvarliga effekterna blev, efter försämringarna för enskilda löntagare, att avgifterna tvingade många att lämna facket av ekonomiska skäl. På köpet stärkts alltså arbetsgivarnas position jämfört med de fackliga organisationernas styrka. En medveten strategi…

Men fler krav finns på en utveckling av arbetslöshetsförsäkringen till det sämre. Näringslivet och regeringen arbetar för en obligatorisk a-kassa. Man driver samtidigt på för att släppa in privata intressen i a-kassornas finansiering. Man vill från regeringens sida behålla systemet med olika avgifter för olika branscher: ”Det ska kosta att vara arbetslös”.

I veckan presenteras förslaget i S-budgetmotion. Något stöd hos borgerliga riksdagsledamöter lär inte finnas för förslaget och risken är väl att punkten i S-budgeten blir nedröstad och a-kassan oförändrad. Allt en följd av valresultatet 2010. Tyvärr är det omöjligt för landets arbetslösa att trösta sig med hur det kunde ha varit men å andra sidan sägs hoppet vara det sista som överger oss människor.

 

Mer att läsa: DN, SvD om RUT, SvD om utbildning, Mikael Damberg om nya utbildningspolitiska mål. Ekot,

Fler som bloggar: TCO-utredarna1, Utredarna2Göran Johansson, Martin Moberg, Annika Högberg, Sebastians tankar, Röda Berget, Peter Andersson 1, 2, Olas tankar, Johan Westerholm, Högbergs tankar, Jämlikhetsanden, Peter Karlberg, Erik Laakso, Lena Sommestad,

Etiketter: , ,