Forskare sågar regeringens a-kassepolitik som ”fundamentalt konstruktionsfel”

avatar

Tanken att en sämre a-kassa ska dämpa lönekrav döms ut av ledande arbetsmarknadsforskare i forskningsrapporter och intervjuer i Dagens Industri. (idag också i papperstidningen). I stället varnar man för att den svenska modellen hotas om facken försvagas när avgifterna har gått i höjden. Professor Lars Calmfors beskriver hela tanken som ett ”fundamentalt konstruktionsfel” och menar:

”Den här reformen var inte särskilt lyckad. Man kan vara ganska säker på att de effekter regeringen eftersträvar inte uppnås. Samtidigt har det blivit stora negativa bieffekter”

Professor Anders Kjellberg vid Lunds universitet menar att regeringsmodellen snarare har haft en motsatt effekt. När a-kassans avgifter höjs ligger det som grund för kompensation i form av högre lönekrav. Forskarna pekar också på att det inte är bra för samhällsekonomin att människor som skulle behöva en bra arbetslöshetsförsäkring står utanför facken. Samtidigt menar man att mindre fackliga organisationer riskerar att ta minskat ansvar för samhällsekonomin.

Finansminister Anders Borg, som normalt har varit mån om att den egna politiken ska kunna beskrivas som uppburen av kunskap och forskning, säger till DI:

”Min känsla är att det fungerar rätt bra”.

I en kommentar till artikeln påminner LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin om att till och med regeringen i propositionen om a-kassan angav ett syfte att åtgärden skulle påverka lönebildningen. Och hon gör klart:

Att LO skulle stå tillbaka med sina lönekrav på grund av a-kasseavgiften är huvudlöst”.

Utöver att skjuta hål på en av alliansregeringens fundament för politiken ger forskarnas analyser också argument mot Svenskt Näringslivs försök att underminera facken inför avtalsrörelsen med hänvisning till medlemstapp. De har i olika artiklar försökt beskriva LO som ett fack med minskad legitimitet på grund av minskat medlemsantal utan att samtidigt förklara det med de höjda avgifterna för a-kassan. Något som forskarna gör.

Just där fortsätter också finansministern sin väg bort från forskning och kunskap när han påstår att det är banden till det socialdemokratiska partiet som har gjort att medlemmarna flytt från a-kassorna och facken. Professor Lars Calmfors menar tvärt om:

”Att så många lämnade a-kassorna är en direkt följd av reformen. Medlemsraset är också störst där avgifterna gick upp mest”.

Mer att läsa: Aftonbladet, Dagens Arbete, If Metall, Allehanda.se, SvT, VF, BT,
Fler som bloggar: Leines blogg,

Etiketter: , , ,