En avtalsfight som verkligen berör

avatar

– Det är jättesvårt att klara sig på 70 procent av en heltidslön på bara 18. 000, Kommunals minimilön, konstaterar 61-åriga undersköterskan Carmen Vuori.

Citatet är hämtat från dagens DN Ekonomi. En verklig bild från Sverige 2011 i landet där arbetsgivarnas besked, i den må det kommer några, är att utymmet saknas för löneökningar och förbättringar av anställningsvillkor. ” Det går inte att skörda när marken är frusen. LO måste fortsätta att ta ansvar.”, dundrar Svenskt Näringslivs Christer Ågren.

Åter till Carmen Vuori som långt ifrån den verklighet Ågren och andra tycks leva i, berättar om sin situation som deltidsarbetande. DN skriver:

I dag tjänar Carmen Vuori drygt 24. 000 för heltid, i kraft av sin ålder och efter flera utbildningar. Men det var inte helt lätt att klara sig på 70 procent av den lönen heller. 

– Man vill gärna kunna unna sig något utöver mat och hyra.

Det Sverige upplever idag hundratusentals anställa, många av dem i LO-förbund. Det är därför inte märkligt att LO har gjort frågan om tryggare anställningar till ett av huvudkraven i årets avtalsrörelse. Om detta skrev Wanja Lundby-Wedin nyligen på SvD Brännpunkt.

LO kommer i årets avtalsrörelse slåss för att begränsa de tidsbegränsade anställningarna. Det är bra för många unga, många kvinnor och många som har otrygga anställningar. Men det är också viktigt för att fler tidigare och mer ska kunna vara med och bidra till den gemensamma välfärden och till sin egen pension.

Mer att läsa:  DN om förhandlingarna inom industrin,
Fler som bloggar: Carola Andersson, Camilla Wedin, Utredarna om undermåligt visstidsförslag,

Etiketter: