Finansministern och det stora hyckleriet

avatar

Arbetarrörelsen, inte minst det socialdemokratiska partiet, söker framtidsuppgifter och nya utmaningar. På ett område borde ingen tveksamhet finnas och det är att Sverige behöver ett politiskt alternativ som minskar, inte ökar, klyftor i befolkningen. Nu går det motsatt väg, något som bland annat en rapport från Studieförbundet Näringsliv och samhälle visade. DN skriver några fakta om inkomstklyftorna.

”..ju mer en grupp hade i disponibel inkomst per år i utgångsläget, desto mer ökade dess inkomst jämfört med dem som tjänade mindre”.

”Endast en grupp, tiondelen med de lägsta inkomsterna, gick back. De hushållen tappade 5,5 procent eller 350 kronor i månaden efter skatt och inräknat bidrag.”

”Samtidigt har de tio procent av befolkningen som tjänade mest ökat sina inkomster med drygt 23 procent eller över 7.300 kronor i månaden efter skatt och med socialförsäkringar inräknade. Uttryckt på ett annat vis: Rika blev rikare och medelsvensson fick det bättre.

LO har tagit fasta på detta i de krav som ställs inför årets avtalsrörelse. Där finns en del som skulle leda rätt, som exempelvis tryggare anställningar och en särskild jämställdhetspott. Men för att utjämna skillnader och öka tryggheten måste politiken också följa med i samma riktning och med samma ambitioner. Om den verkliga utvecklingen på det området påminner DN:

I budgetpropositionen för 2010 förutspådde regeringen att sänkningarna av inkomstskatten, jobbskatteavdragen, skulle innebära ökade skillnader på kort sikt.

Kapitalinkomsternas ojämna spridning är en del i förklaringen, enligt SNS. Samtidigt har ersättningar till sjuka och arbetslösa förändrats kraftigt till det sämre. Arbetslösheten biter sig fast, inte minst i ungdomsgrupperna. Ja, de med sämst marginaler har till och med finansierat skattesänkningarna med sänkta ersättningar i trygghetssystemen, i en politik som gett de med redan goda inkomster den stora delen av kakan.

Finansminister Anders Borg säger sig, trots detta, i en intervju med TT som publiceras i bland annat SvD, vara ”bekymrad”. ”Vi ska ha ett land som håller ihop och det är naturligtvis besvärande om man ser indikationer på motsatsen”. Borg må ha rätt i det han säger men är knappast trovärdig. Han rad själv en avgörande ansvar för att politiken nu leder i rakt motsatt väg jämfört med det rättvisare samhälle han talar om. Bloggaren Ya(S)minaren träffar mitt i prick med sin rubrik på blogginlägget om detta. ”Borg bär ansvaret för att klyftorna ökar.

Ett begrepp som ”hyckleri” kommer verkligen till sin rätt så här de sista timmarna av 2011.

Mer att läsa: DN,
Fler som bloggarMartin Moberg, Monica Green, Olas tankar, Göran Johansson, Huddingeperspektiv, Claes Krantz, Alliansfritt,

Etiketter: , ,