Reinfeldt, utanförskapet och en ovilja att se problemen

avatar

I en intervju i dagens DN ställs moderatledaren Reinfeldt mot väggen. Temat är det politiska haveri som han själv och  regeringen står för i den för alliansen viktigaste valfrågan 2006 och 2010. Utanförskapet ökar i utsatta grupper, arbetslösheten sveper in över landet och de nya lagarna om arbetskraftsinvandring har fört med sig negativa avarter som regeringen vägrar se. I stället för att konstruktivt medverka till att skapa verkligt schyssta villkor på arbetsmarknaden angriper moderatledaren ”vänsterkrafter” och anger där LO som en sådan som sägs förespråka svartarbete.

Det är beklagligt att Sverige har en regeringschef som ägnar sig åt retoriska slängar i en fråga som han borde ta mycket mer seriöst på. Det finns i spåren av de nya reglerna om arbetskraftsinvandring en trist utveckling där anställda tvingas till oacceptabla löner och anställningsvillor. Så sent som för någon vecka sedan berättade Migrationsverket om hur arbetstillstånd har blivit handelsvara. Det pågår ett utbrett fusk. Många far illa. Det borde Reinfeldt ta på allvar och inte nöja sig med pinsamma, retoriska utspel.

Det verkar förutbestämt att man ska ha den här passiva hållningen till de problem som den egna lagstiftningen skapar. Då, för ett år sedan, kommenterade LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin och avtalssekreterare Per Bardh saken tillsammans med några förbundsordföranden på SvD Brännpunkt med krav på regeringen att agera:

För den arbetstagare som beviljas arbetstillstånd i Sverige är rätten att uppehålla sig här knutet till den anställning man fått. Hot om utvisning blir ett effektivt medel för oseriösa arbetsgivare att kuva arbetstagare till att inte ställa krav på bättre arbetsvillkor eller söka hjälp. Vi ser dagligen hur det leder till orimligt låga löner och arbetsvillkor som ingen borde behöva acceptera i Sverige 2010.

Då var migrationsminister Billströms kommentar

Oseriösa arbetsgivare har det alltid funnits och kommer alltid att finnas. Det har inget med arbetskraftsinvandringslagstiftningen att göra.

Detta om arbetskraftsinvandringen som har bäring på det större målet som sades vara att minska, inte öka, utanförskapet. Regeringen fick så sent som denna vecka nya signaler om att politiken inte fungerar. Arbetsförmedlingen visade i sina prognoser att 373 000 personer kommer att vara arbetslösa innan årets slut. Om ett par år förväntas 420 000 stå utan arbete. Det mest alarmerande i rapporterna är en dramatisk ökning av arbetslösa bland utomeuropeiskt födda, personer med nedsatt arbetsförmåga och ungdomar som saknar gymnasieutbildning. I de grupperna har arbetslösheten sedan 2008 mer än fördubblats och är nu bland de högsta i historien.

Granskningar har redan tidigare varit tydliga om att jobbpolitiken inte har lyckats. Dagens utspel av moderatledaren om arbetskraftsinvandringen höjer inte förhoppningarna om att det på den punkten ska tillföras något ljust. I stället lägrar sig det regnvintertrista mörkret. Det är mycket, mycket beklagligt.

Mer att läsa: ST Press om OECDs granskning, LO-tidningen om handel med arbetstillstånd, Ekot med samma nyhet, Riksdagsfråga av Anders Karlsson (S), om social dumpning,
Fler som bloggar: Norrköpingsbloggen om bemanningsföretag, Löntagarbloggen om arbetsvillkoren i kriminalvården, Leines blogg om handlingsförlamning, Göran Johansson om konfliktmuller, Unionen om att skapa förtroende, Ett hjärta rött om avsaknad av visioner,

Etiketter: , , ,