Till lo.se Sök Meny
Blanka skor och färgglada sjalar

Blanka skor och färgglada sjalar

Vi är i ett mötesrum i underjorden i en stadsdel i Paris. En blek sol skiner över en kall stad. Men här inne är det lagom varmt. Här inne finns många herrar med blanka skor och en hel del damer med färggranna sjalar.

Syftet med mötet är diskutera företagens sociala ansvar i en global värld. Utgångspunkter är OECDs riktlinjer för multinationella företag.

På mötet finns en grupp fackföreningsmänniskor från globala fack och medlemsförbund från flera OECD länder. Vi samarbetar inom organisationen TUAC som betyder Trade Union Advisory Committé to OECD, alltså den fackliga rådgivande kommittén till OECD. Vi har haft förmöte inför samrådet med OECDs ländernas regeringar. Vi är glada över det framsteg som gjorts med de nya riktlinjerna för multinationella företag, men mycket finns kvar att göra. Ett stort problem är att vissa länder inte bryr sig om att följa upp och kontrollera eventuella anmälningar från fackliga organisationer eller andra organisationer i det civila samhället. Bland de länder som har ”störst förbättringspotential”, (om man ska vara mycket diplomatiskt) finns Japan, Sydkorea och USA. Vi diskuterar vad vi kan göra i olika regioner i världen för att förbättra arbetet.

På mötet med regeringarna får vi också sällskap av arbetsgivarna. Det lyfter fram att riktlinjerna är frivilliga och bygger på samarbete med företagssektorn. De vill inte ha juridiska process i olika länder. De efterfrågar också behovet av sund konkurrens om menar att OECD måste arbeta med tillväxtländer, tex Indien och Kina.

På möte med regeringarna lyfter TUAC att alla länder nu måste satsa ekonomiska resurser och förbättra samarbetet med arbetsmarknadens parter och det civila samhället. Vi välkomnar samarbete med arbetsgivarna, civila samhällets organisation OECD Watch, ILO m.fl om att tolka vad riktlinjerna texter om en levnadslön och underleverantörers roll för kränkningar av mänskliga rättigheter betyder i praktiken.

Lucia från FNV (”holländska LO”) håller ett bra inlägg och avslutar med uppmaningen ”Vi runt detta bord arbetar med med policies. Men vi måste arbeta med verkligheten. Vi måste utgå från många människors hårda verklighet när vi pratat om rätten till en lön att leva på, barnens rättigheter, rätten till vatten, rätten till hälsa. Det är liv det handlar om!”

Då tänker jag på dem som har sytt damernas sjalar och de som pustat herrarnas skor.

(TUAC har numera en hemsida där alla fackliga anmälningar mot företag finns. kolla in den här!)

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.