Nu bör riksdagen rösta om bättre a-kassa

avatar

Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson Annika Qarlsson skriver på GPs debattsida att partiet nu är berett att stärka a-kassan. Man säger sig vilja höja ersättningen under de tre första arbetslösa månaderna, via höjt tak eller ersättningsnivå. Då ersättningen inte har höjts på tio år vill vi genomföra detta i kombination med till exempel en indexering av a-kassenivån.

Det är bra att det finns en växande insikt om a-kassans betydelse. Att centern nu menar att a-kassan är central och Den ska både uppmuntra till rörlighet och säkra tryggheten, kan möjligen ge ökat hopp för alla dem som går arbetslösa. Allt fler gör tyvärr det i Sverige. Samtidigt berättade helgens utspel av arbetsmarknadsministern att självskrytet och förnöjsamheten över den egna politiken är stark. Sverige har ökat sin befolkning och därmed har antalet sysselsatta ökat. Det använder man som en beskrivning av något som påstås gå åt rätt håll. Men, som Bertil Holmlund, professor i nationalekonomi, visade i söndagens ”Agenda” i SvT: Det är att förvilla och försköna. Mellan 2006 och 2011 minskade i stället andelen av de som arbetar från 66,1 till 65,8 procent. Nu kommer också oroande rapporter som visar att långtidsarbetslösheten hos de unga biter sig fast och handlar om allt längre perioder utan jobb. Ekot berättar:

Antalet som varit arbetslösa i mer än två år har ökat stadigt. I januari 2006 var de knappt 28 000. I dag är de 68 000. Gruppen har inte bara blivit mycket större, andelen unga har också ökat. Från 39 procent till 43 procent för personer mellan 18 och 44 år.

Man kan, som LOs Krister Andersson gör i GP, påminna centerpartiet om att man själv har deltagit i den allianspolitik som gett de här dystra resultaten.

Kraftigt höjda avgifter, sänkt ersättning och försämrade villkor, så kan Alliansens försämringar i a-kassan summeras. Resultatet: bara en av fyra arbetslösa uppfyller i dag kraven för att få ersättningen i Göteborg.

En förbättrad a-kassa måste förstås kombineras med andra insatser. En återupprättad arbetsmarknadspolitik som innehåller fungerande insatser med schyssta villkor. En aktivare näringspolitik som tar tillvara Sveriges förutsättningar för nya jobb och nya företag. Det förutsätter att människor är beredda att byta jobb och ställa om. Där kommer en a-kassa med bättre villkor in som en oerhört central del i en helhet. Även om det egentlige borde räcka med anständighetsargument när man talar för förbättringar.

Centern säger sig samtidigt att man vill betala förbättringarna i a-kassan genom att försämra den genom en snabbare avtrappning. Det är ett minus i partiets tankar men om man där kan tänka om och i stället inse att sänkta skatter och sämre villkor och välfärd hänger ihop så kan möjligen ett bra förhandlingsresultat nås. Gärna en lösning som stärker a-kassan och sjösätter en mer aktiv jobbpolitik för Sverige. I valet 2010 fick S, V, MP och C totalt 179 mandat av riksdagens 349. ”Votering är begärd och ska verkställas”.

Mer att läsaMånadsstatistik från Arbetsförmedlingen,
Fler som bloggar: Ett hjärta rött om regeringens sätt att beräkna fattigdom genom att räkna bort de fattigaste, Alliansfritt om faktamissar, Martin Moberg, Göran Johansson om energipolitiken, Carola Andersson om regeringsstatistik, Peter Andersson om jobbpolitik. Peter Högberg, Rasmus Lenefors,

Etiketter: , ,