Dags för offensiv med riktning full sysselsättning

avatar

LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson satte ambitioner och mål högt redan i sitt första tal till LO-kongressen: Målet är full sysselsättning. LO ska fram till nästa kongress 2016 ta fram konkret en politik för vägen dit. Från massarbetslöshet idag till full sysselsättning i morgon. Det är ett viktigt mål som kräver mer insatser än vad arbetarrörelsen tidigare har presterat. Där fanns också en viktig självkritik invävd i kongresstalet.

Jobbpolitikens misslyckande visar sig gång efter gång i olika skepnader. Så sent som idag berättar DN om en intern rapport från Arbetsförmedlingen. Hälften av de långtidsarbetslösa får ingen hjälp av förmedlingen. Antal hänvisningar är ”ytterst få”. Handlingsplanerna för de arbetslösa håller låg kvalitet. I DNs artikel får 23-årige Andreas Pegado från Finspång illustrera misslyckandet. Stödet från förmedlingen får han genom någon gång per halvår, i form av träff med en handläggare.

LO har gång på gång upprepat kritiken mot den väg regeringen har slagit in på. Trots talet om ”arbetslinje” har Sverige, med samma definition som Reinfeldt och Borg själva använt, en oacceptabel massarbetslöshet. Tron på att jobbskatteavdrag, sämre a-kassa och sjukförsäkring kan ge fler jobb har väglett politiken men visat sig vara ett rejält missgrepp. Det utspel som Reinfeldt gjorde i sitt tal i Almedalen om en ”jobbpakt” verkar bekräfta att även de styrande politikerna har behov av nya perspektiv. Möjligen också ett behov av att lägga över ansvaret på fler. I SvTs Godmorgon Sverige kommenterades utspelet av LOs och Svenskt Näringslivs ordförande/VD.

Under dagen genomförde LO sitt ekonomiska seminarium där temat var full sysselsättning. Forskare, arbetsförmedling och andra diskuterade hur fler jobb ska kunna skapas, inte minst för dem som står långt bort från arbetsmarknaden. Med på seminariet fanns också LOs chefsekonom Ola Pettersson som efter en inledning satte sig ner och tog anteckningar om idéer och förslag som bör studeras i arbetet med ett skarpt program för jobben. Dagens situation med hög arbetslöshet som inte minst drabbar unga måste bytas. Full sysselsättning måste vara det klart lysande målet för politiken.