En riksdagsmajoritet för bättre a-kassa?

avatar

En av de fackliga huvudfrågorna är kravet på förbättringar i a-kassan. Så också under Almedalsveckan. LO genomförde ett seminarium med det som tema. LO, TCO och SACO hade en gemensam manifestation med krav riktat till regeringen på höjt tak i a-kassan. Men det finns fler brister i systemet, något som LO har pekat på länge. De avgiftshöjningar som har gjorts i systemet har slagit hårdast mot dem som redan har lägre löner och högre arbetslöshet. 400 000 personer lämnade a-kassan efter höjningarna och ställdes utan det viktiga försäkringsskyddet vid arbetslöshet.

Möjligen växer det nu fram en majoritet i riksdagen som gör det möjligt med förbättringar i a-kassesystemet. Folkpartiet, som själva har medverkat till försämringarna verkar idag ångra de avgiftshöjningar som har gjort. Tidigare har också Centern gjort utspel om förbättringar och så sent som i går, på mingel med Kommunal, gjorde Annie Lööf uttalanden som väcker hopp för den som vill se förändringar.

Så min slutsats: Det finns en stark riksdagsmajoritet för att förbättra a-kassan, kanske både vad gäller höjda tak och rättvisare, rimligare och reducerade avgifter. Dags att gå till beslut om detta i kammaren!

Fler som skriver om detta: Löntagarbloggen,

Etiketter: