Att rusta upp och stärka arbetslöshetsförsäkringen…

avatar

På det området finns det mycket att göra och de senaste dagarna har det varit mycket diskussion kring finansminister Anders Borgs utspel i Ekots lördagsintervju som kom att handla bland annat om a-kassan.

Detta har kommenterats av bland annat LOs chefsekonom i tidningen Arbetet:

– Först måste taket höjas. I dag har arbetslöshetsförsäkringen inget värde för stora grupper, eftersom den ger så dåligt skydd. Nästa steg är att sänka avgifterna så att fler har råd att gå med, säger Ola Pettersson.

Sedan tidigare har LOs ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson, också slagit fast vilka LOs krav är. Senast den 7 september i tidningen Arbetet:

Kongressen slog bland annat fast att taket för ersättningen ska höjas och räknas upp med löneutvecklingen samt att ersättningen i a-kassan ska vara 90 procent av lönen. Detta är självklart ett krav jag kommer att driva som LO:s ordförande!

Även idag rullar debatten om a-kassan på med TCOs ordförande Eva Nordmark i Aftonbladet. A-kassan tas också upp av Ingvar Persson på tidningens ledarsida. Göteborgsposten kommer till slutsatsen att a-kassan har havererat. SvD kommer till slutsatsen att Trollhättan skulle släckas av en höjning av a-kassetaket vilket bemöts av bland annat Peter Andersson. Martin Moberg skriver om a-kassan i ett större sammanhang. Roger Jönsson konstaterar att höja a-kassan skulle vara en viktig insats.