Förslaget till förändringar i LAS tippar över…

avatar

När jag läste LO, TCO och SACO ordförandes debattartikel i SvD idag så blev det tydligt för mig att förslaget tippar över. Det är en lagstiftning som skall balansera makten mellan arbetsgivare och arbetstagare men det tippar ner i papperskorgen.

Utredningens föreslår att en anställning inte ska få pågå mer än ett år från uppsägningen, även om domstol inte hunnit ta ställning till om uppsägningen är sakligt grundad. Med tanke på att det idag tar ett och ett halvt år att få upp en tvist i Arbetsdomstolen så försätter förslaget den enskilde arbetstagaren i en besvärlig situation.

Utredningen föreslår också att det inte ska gå att ogiltigförklara en uppsägning i de fall arbetsgivaren sagt upp på grund av arbetsbrist men utan att ha undersökt möjligheterna till omplacering. Om det finns ett ledigt arbete som arbetstagaren kan omplaceras till är det ingen arbetsbrist.

Det är alltså ett förslag som försämrar LAS på flera punkter och bör skickas i papperskorgn

Det är många bloggar som skrivit om detta idag: Peter Andersson, Johan Westerholm, Martin Moberg, Högbergs Tankar

Etiketter: , , ,