Det blev ingen jobbpakt – ett urval av artiklar och bloggar om frågan…

avatar

Under eftermiddagen och kvällen blev det mycket diskussioner om jobbpakten eftersom Svenskt Näringsliv valde att hoppa av förhandlingarna.

Här har jag samlat ett antal länkar till tidningar och bloggar som skrev om händelsen.

Aftonbladet: – Urban ringde mig i morse och sa att de inte var intresserade av att gå med i jobbpakten under de här premisserna som vi talat om. Jag blev väldigt förvånad. Han tyckte vi skulle ingå jobbpakt och gå med på förändringar i lagstiftningen om arbetsrätten. Men man kan inte få allt man vill, så fungerar det inte, säger Thorwaldsson.

Expressen: LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson fick ett telefonsamtal från Svenskt Näringslivs vd vid niotiden på tisdagsmorgonen. – Han sa att Svenskt Näringsliv inte är beredda att gå in i en jobbpakt med de premisserna som vi har förhandlat om de senaste veckorna, det var Urbans kommentar. Jag var faktiskt helt säker på att det skulle bli en jobbpakt, säger han.

DN: – Så sent som i går eftermiddag var jag helt säker på att jobbpakten skulle bli av, men i morse ringde Svenskt Näringslivs ordförande Urban Bäckström mig och sade att Svenskt Näringsliv inte är beredda att gå med i jobbpakten på de premisser som regeringen föreslagit.

SvD: Enligt LO-basen sprack det hela på att arbetsgivarna inte accepterar LO:s krav att regeringen ska dra tillbaka två lagförslag, om provanställning för lärlingar respektive uppsägningar av personliga skäl. Det var enligt Thorwaldsson LO:s motbud för att uppfylla finansminister Anders Borgs önskemål om att LO och Svenskt Näringsliv skulle inleda förhandlingar om ett nytt huvudavtal.

Röda berget: Jag är inte förvånad över ”spracket”. Svenskt Näringsliv är idag Urban Bäckströms ledning en extremt politiserad organisation. Att tro att de skulle avstå från att försöka utnyttja konjukturläget till att försämra villkoren på svensk arbetsmarknad var minst sagt naivt.

Högbergs tankar: Vi kan nu ta del av att jobbpakten sprack och det blev inget av det. Huvudansvaret måste läggas på regeringen som sitter med makten i sin hand. Även om parterna på arbetsmarknaden inter verkade vilja göra livet för enkelt. Men det är fortfarande regeringen som har ansvaret och i den Moderaterna.

Norah4you: Gratulerar Urban Bäckström till klavertrampet för det du och Svenskt Näringsliv lyckades göra när Ni hoppade av förhandlingarna, det slår mer tillbaka på Er i svenskt Näringsliv. Å ena sidan, så lyckades Ni med konststycket att få Alliansen att närma sig LO. Vilket är ett problem för Er framgent.

Till sist artikeln på LOs hemsida om att Svenskt Näringsliv avhopp från jobbpakten: LO har efterfrågat en aktiv arbetsmarknadspolitik under lång tid. Vägen till full sysselsättning innebär att man måste hitta nya lösningar på arbetsmarknaden. Men det kräver också ett ansvarstagande från alla inblandade parter.

Etiketter: