Sjung ”Everybody’s got a hungry heart” och tjäna 1 700 kronor

avatar

Sjung ”Lay down your money and you play your part” och tjäna 1 700 kronor till. Lättförtjänta pengar, kan tyckas, för två sekunders sång. Bara att lära sig spela gitarr, boka Friends arena och sälja 56 000 biljetter á 700 kr. Möjligen behöver du också heta Bruce Springsteen för att lyckas fullt ut.

Men då är det bara att glatt sjunga vidare på Hungry heart, plus några låtar till, och casha in 40 miljoner kronor för tre timmars jobb. Även The Boss har säkert omkostnader men av de 40 miljonerna går gissningsvis minst 10 miljoner rakt ner i Brucans plånbok – vilket alltså blir 1 700 kronor per två sekunders sjungande.

Men även Sveriges alla arbetare kan snart glädjas åt 1 700 kronor mer i plånboken. För det är just vad LO-förbunden levererat till medlemmarna i 2013 års avtalsrörelse. Dock inte för två sekunders arbete utan då gäller det att knega på hela den treåriga avtalsperioden.

1 700 kronor på tre år eller på två sekunder visar på två ytterligheter av hur lönebildning kan se ut. Bruce Springsteen utnyttjar marknadskrafterna fullt ut och lyckas maximera sin lön medan LO-förbunden istället försöker sätta marknadskrafterna ur spel så att alla ska få lika mycket.

Men någon skeptiker kanske muttrar att 1 700 kronor på tre år kan väl inte vara så svårt att skaka fram. Men faktum är att dessa 1 700 kronor är något av en milstolpe i svensk lönebildning då det är första gången LO-förbunden lyckats med att gemensamt kräva och driva igenom en löneökning i ett givet krontal till alla medlemmar. I förlängningen ger detta minskande löneskillnader och mer rättvisa löner.

Men löneskillnaden mellan Bruce Springsteen och en LO-medlem kommer knappast att minska, snarare tvärt om.

Etiketter: , , , , , ,