Varslen fortsätter i Sverige

avatar

Varslen fortsätter i Sverige

Den 21 maj meddelade Ericsson att de lägger ner sin fabrik i Hudiksvall och över 300 personer mister sina arbeten. Ytterligare ett hårt slå mot arbetsmarknaden i ett län som redan toppar arbetslöshetsligan i Sverige. 11,2 procent var arbetslösa och inskriven hos arbetsförmedlingen i Gävleborgs län i maj enligt arbetsförmedlingens egen statistik.

Det gör ont i hjärtat som gammal hälsingebo(född och uppvuxen i Söderhamn) att se att Gävleborgs län fortsätter att utarmas på arbetstillfällen.

Än en gång ställs den lilla människan mot kapitalets starka herrar!

Nedläggningen av Ericssons fabrik i Hudiksvall kommer att slå hårt mot hela arbetsmarknaden i Hudiksvalls kommun, de kommer att slå hårt mot underleverantörerna och det kunde vi se effekter av under veckan när en av Ericssons leverantörer till fabriken i Hudiksvall också varslar och denna gång berörs ca 100 personer.

Dessa varsel slår lika hårt mot Hudiksvall och Gävleborgs län som nedläggningen av SAAB i Trollhättan gjorde mot Trollhättan och Västra Götalands regionen.

Nu gäller det att göra ett bra omställningsarbete för de uppsagda. Alla goda krafter måste hjälpas åt för att hitta nya arbetstillfällen för de uppsagda, allt från arbetsförmedling, företagsledning, fackliga organisationer och kommunen.

Det kommer att krävas extra arbetsmarknadspolitiska insatser för att klara av detta tuffa omställningsarbete som Hudiksvall nu skall gå igenom.

Vilka insatser kan regeringen och staten bidra med? Vilket ansvar tar Ericsson för Hudiksvall som stad? Går det att hitta nya jobb på orten eller i länet? Det finns många frågetecken som måste rätas ut för de uppsagda på Ericsson i Hudiksvall.

Jag är rädd för att detta inte är sista stora varsel som drabbar arbetarna inom den svenska industrin år 2013.

Patrick Roselin
Ombudsman
Enheten för ekonomisk politik och Arbetsmarknad