Organisationsgraden för arbetare ökar

avatar

Med organisationsgrad menas hur många som är med i facket av de som skulle kunna vara det. Ibland kallas det även för facklig anslutning och mäts i procent.
Sverige är och har historiskt varit ett av de länder som har högst organisationsgrad i världen. Vilket leder till att facket blir starkare och får mer makt. Det är väldigt viktigt för att kunna driv krav och frågor för facketsmedlemmar. 1995 var den fackliga anslutningen som högsta 88%. Sen dess har organisationsgraden sjunkit lite varje år med undantag 2006-2008 då nedgången var mycket kraftig i samband med höjda a-kasseavgifter. Nedgången har varit störst i Stockholmsområdet.

Med detta som bakgrund var det väldigt befriande att ta del av SCBs Arbetskraftsundersökningarna (AKU) första kvartalet 2013. Den visar att organisationsgraden för arbetare (medlemmar i ett LO förbund) har slutat sjunka utan har ökat med 0,2%. I Stockholm var ökningen 1,4%.
För mig som har förmån att jobba med dessa frågor dagligen kom detta knappast som någon överraskning, men det är skönt att se det svart på vitt i form av statistik från Statistiska centralbyrån.

Jag har här tidigare skrivit om att 2012 års medlemstapp på 1% var det mista på 17 år. Prognosen för årets medlemsutveckling är bättre än förra årets resultat. Men framför allt så jobbar LO-förbunden mycket mer målmedvetet, strategiskt och långsiktigt med organisering och medlemsvärvningsfrågor nu än tidigare.

Det var extra roligt att se ökningen för Stockholm, inte för att jag kommer härifrån utanför att här har det varit extra motigt och tappen som störst. Stockholms LO-distriktets långa men envisa kamp har börjat ge resultat.

Det är alldeles för förtidigt att säga att trenden med fallande organisationsgrad för arbetare helt har vänt. Det vi vet i dag är att den har slutat sjunka.

Nu gäller det för Stockholm och alla andra att var uthålliga och prioritera att facket är ute och lyssnar och syns på arbetsplatserna. Det vi inom facket kallar för facklig närvaro.

Det återstår ofantligt mycket mer för oss i facket att göra när det gäller organisering och medlemsvärvning. Men vi börjar se resultat.

Etiketter: , , , , ,