Byta kön ger 3 500 kronor, byta yrke ger 10 200 kronor mer

avatar

Kommunal har i sommar prisats för sin annonskampanj ”Så höjer du din lön med 3 500 kronor” där det slås fast att det enklaste sättet att få högre lön är att vara man. Könsbyte tycks alltså vara ett bra sätt för kvinnor att få mer i  lön.

Men varför nöja sig med 3 500 kronor för ett komplicerat könsbyte när ett betydligt enklare yrkesbyte ger 10 200 kronor mer i lön. För det är precis vad som skiljer i medellön för en arbetare och en tjänsteman enligt LOs Lönerapport år 2013.

Att bli tjänsteman kräver dessutom inga som helst kirurgiska ingrepp. Några år på högskolan är allt som behövs för att få vara med och tampas om betydligt högre löner än vad de flesta arbetare ens kan drömma om.

Det stannar dock inte med 10 200 kronor mer i lön. Som tjänsteman kan du även räkna med en säker och hälsosam arbetsmiljö, inflytande över det egna arbetet, utbildning i arbetet, flexibel arbetstid och så vidare. Det vill säga anställningsvillkor som ligger fjärran från vad som gäller för de flesta arbetare.

Etiketter: , , , , , , ,