SD ska tydligen starta en fackförening

avatar

Vi har fri föreningsrätt i Sverige, en rätt vi ska vara rädda om. Så Sverigedemokraterna och andra organisationer kan självklart starta vilka föreningar de vill.

En fackförening bygger sin styrka på att förhandla fram kollektivavtal. Ett kollektivavtal är ett skriftligt undertecknat avtal mellan fackförening och arbetsgivare/arbetsgivarorganisation om vilka anställningsvillkor som ska gälla på arbetsplatsen. Det gäller bland annat:

Om din arbetsplats har kollektivavtal (inom LOs avtalsområden) så är du försäkrad om du blir sjukskriven, råkar ut för en olycka, blir av med jobbet pga arbetsbrist, om du är föräldraledig, om det sker en dödsolycka.

Vi inom LO-familjen bygger vår fackförening utifrån allas lika värde och att vi är starka tillsammans. SDs utgångspunkt är mer av att ställa arbetare mot arbetare.

Sverigedemokraterna håller på med ett oseriöst politiskt spel, de har inget intresse av att företräda löntagarna och skapa ett bättre arbetsliv.

Hela Sverigedemokraternas idé om människors olika värde går på tvärs med grunden för en fackförening som ska vara öppen för alla.

Sverigedemokraterna står för en arbetarfientlig och fackföreningsfientlig politik. I 8 av 10 omröstningar i riksdagen har de röstat med den borgerliga alliansen emot löntagarnas intressen.

Bland annat har de röstat mot att meddelarfrihet ska gälla i hela välfärdssektorn, emot utökad arbetsmiljöforskning och arbetslivsforskning, emot förstärkningar av skyddsombuden, emot förstärkningar av företagshälsovården, emot att en nollvision för dödsolyckor i arbetslivet tas fram och för utökade möjligheter för övervakning av löntagarna på arbetsplatserna.

Etiketter: , , , , , ,