Det är inte okej att behöva jobba ett arbetsliv för att få ihop vad en direktör tjänar på ett år

avatar

När LO idag presenterade rapporten Makteliten – i en klass för sig så har inga större förändringar skett sedan den förra rapporten förra året. Det är lika illa som förut. En industriarbetare får arbeta ett helt arbetsliv för att tjäna ihop lika mycket som en direktör i makteliten tjänar på ett år.

Det är orimligt och än mer orimligt framstår det när man jämför direktörens lön med andra yrken. En direktör tjänar 52 undersköterskelöner om året och 59 städarlöner.

Detta är siffror som vi måste ändra på och det finns ingen enkel lösning på hur det ska gå till. Det hela handlar naturligtvis om makt. Makten om hur pengarna i samhället fördelas. Det bästa sättet vi arbetstagare skaffar oss makt på är genom att organisera oss och bestämma oss för vad vi vill göra?

LOs medlemmar bestämde sig på kongressen 2012 för att göra något åt vinsterna i välfärden och har lyckats med att både sätta frågan på dagordningen och att lägga fram ett realistiskt och genomförbart förslag på hur det ska gå till. Där återstår nu att se till att det blir genomfört politiskt. Inte nödvändigtvis med ett hugg utan genom uthålligt arbete.

Skulle inte vi som är medlemmar i LO också kunna göra något åt direktörslönerna i makteliten också? Jag är övertygad om att det går. Men vi måste vara uthålliga och det finns ingen enkel lösning. Samtidigt kan vi ta första steget om vi bestämmer oss för att lyckas.

Klyftorna ska minska!

Aftonbladets Lena Mellin har skrivit om LOs rapport, Dagens Arena, Smålandsposten publicerar ett TT-telegram

Etiketter: , , , , ,