Ett sverige som lovar runt men håller tunt – på tal om GFMD

avatar

Flygblad BWI och PSI
FN-chefen Ban Ki Moon har i veckan synts svischaförbi i svensk media. Anledningen till hans Sverigebesök var det svenska ordförandeskapet i Global Forum on Migration and Development (GFMD). GFMD är dock inte längre under FNs kontroll. Det är där det har sina rötter men nu lever det sig eget liv, helt i händerna på stater som antingen ser migrationen främst som en källa till stora exportinkomster eller tillgång till billig arbetskraft. GFMDs rötter kan spåras till 2003 när FNs generalförsamling antog en resolution som i sin tur ledde fram till ett toppmöte om migration och utveckling år 2006. En av slutsatserna därifrån var att det finns behov av ett permenet forum för att hantera migrationsfrågorna inom FN. Så blev det inte. Istället skapades GFMD som är en ickeformell och mellanstatlig ordning. Det är en tråkig ordning. GFMD har flera brister. Insynen är dålig, mycket sker bakom stänga dörrar. Det är en ickedemokratisk ordning. Fackföreningar, migrantorganisationer och övriga civila samhället ställs utanför.
Ändå kom FN-chefen till Sverige för ett kort men viktigt anförande. Trots en vår av spänning och konflikt i världen. Det väcker hopp. Kanske får vi inom en snar framtid se ett FN som återigen gör ett försök att flytta GFMD in i FNs mer demokratiska ordning. Vi kan i alla fall hoppas.
Till Sverige kom också många fackliga organisationen från länder runt om i världen. Från Indien, Nepal, USA Costa Rica Frankrike, Schweiz, Filipinerna och Colombia. Några av dessa kamrater återfinns på kortet taget utanför riksdagen i torsdags.

Tyvärr är det internationella regelverk för att förhindra tvångsarbete som finns föråldrat. Internationella experter har därför tagit fram ett förslag till ett särskilt protokoll för att stärka ILO:s konvention 29 om tvångsarbete från 1930, och anpassa den mer till dagens situation.

Men Sverige är tyvärr ett av de länder som sagt att de inte vill ha något nytt bindande ramverk om tvångsarbete när världens länder ska rösta om frågan på ILO:s konferens i juni.
Det var därför fackliga kamrater från världens alla hörn hade samlats på bron framför riksdagshuset. För att protestera mot den svenska regeringen.

Etiketter: , , , ,