Äntligen positiva medlemssiffror!

avatar

Det börjar bli en tradition att jag intervjuas av Ekot i mellandagarna om den fackliga medlemsutvecklingen. Det är väl femte-sjätte gången. Varje gång så har vi haft lite bättre siffror än föregående år men det har alltid varit ett tapp. Förra året var det nära att vi för första gången på väldigt länge hade plussiffror.

Då sa jag till Anders på Ekot. – Nästa år kommer vi sitta här och då kommer jag ha positiva medlemssiffror att förmedla.

Och så blev det!

I den sista preliminära mätningen före jul så var LO-förbundens gemensamma medlemstal större än året innan. Det har inte hänt sen 1995.

Det beror på det stenhårda och långsiktiga arbete LO-förbunden lägger ner på att finnas på arbetsplatserna och bedriva vardagligt fackligt arbete. Satsningarna på organisering, medlemsvärvning och att ta hand om medlemmar ger resultat.

Det är framför allt Handels och Kommunal som ökat antalet medlemmar. Den största förändringen står IF Metall för som efter många år av medlemstapp nu vänt denna trend.

Självklart ska man glädjas för dessa positiva siffror och känna att vi är på väg åt rätt håll. Men det är en väldigt lång och bräcklig väg vi har framför oss, det kommer fortsättningsvis krävas mycket hårt arbete av oss alla.

Det är något jag verkligen ser fram i mot.

Ekots inslag: LO bryter trend och får fler medlemmar

Etiketter: , ,