Förlora inte pensionsrätt när du är föräldraledig

avatar

Föräldrapenningtillägget finns i ditt kollektivavtal och är kopplad till avtalspensionen. Tanken med försäkringen är att du inte ska förlora pensionsrätt i avtalspensionen medan du är föräldraledig. Försäkringen tar alltså sikte på din framtida ekonomi som pensionär.

Det fungerar så att den särskilda premiebefrielseförsäkringen tar över inbetalningen av de premier till avtalspensionen som arbetsgivaren skulle ha betalat in om du varit på arbetet och fått lön. När du är föräldraledig med föräldrapenning finns ingen lön att betala premier på – det är där som försäkringen kommer in.

OBS: Bara graviditetspenning och föräldrapenning vid barns födelse/adoption ger rätt till premiebefrielse. Tillfällig föräldrapenning (”vab-dagar”) gör det inte.

Tänk på att göra upp med din arbetsgivare inom vilken tidsperiod du ska vara föräldraledig och glöm inte att anmäla det till AFA Försäkring. Ersättning från föräldrapenningtillägget får du upp till barnet är 18 månader och det ger dig 10 procent extra i plånboken utöver den ersättning som du får från Försäkringskassan.

Facket försäkrar-kampanj om föräldrapenningtillägget

LO genomför återkommande kampanjer med syfte att göra Sveriges privat och kooperativt anställda löntagare medvetna om att det finns extra pengar att hämta genom avtalsförsäkringarna. Om du varit sjukskriven mer än 14 dagar, råkat ut för en arbetsskada, varit föräldraledig eller blivit uppsagd från jobbet, kan du eventuellt få ut extra ersättning från avtalsförsäkringarna.

Höstens kampanj kommer att pågå under veckorna 40-45 och vi har valt att uppmärksamma föräldrapenningtillägget samt att stärka kollektivavtalets värde, eftersom kollektivavtalet är den anställdes trygghet och garanti för att det finns avtalsförsäkringar på arbetsplatsen.

Kampanjen kommer att synas regionalt/lokalt via de regionala media som finns samt att våra LO-distrikt kommer att göra utåtriktade aktiviteter på strategiska platser där vi når många barnfamiljer från LO-kollektivet.

Som ett komplement till kampanjen genomför LO också ringaktiviteter i LO-distrikten i Mellersta Norrland, Dalarna och Gävleborg samt i Stockholms län, för att ytterligare informera om våra avtalsförsäkringar.

En del av kampanjen är en ny tecknad film i 3D som illustrerar barnets magiska värld. Filmen kommer att visas i TV4, Sjuan, Discovery Network Combo samt även på TV4 play under dessa veckor. I digitala medier kommer kampanjen att visas på bland annat Aftonbladet Nyheter, Tradera, DN, Expressen, hitta.se, Metro, TV.nu, SF.se, Youtube, Facebook med flera och vi kompletterar även med bioreklam.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,