15 års lönekamp och lönegapet har fördubblats

avatar

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän har slagit rekord ännu ett år. Det börjar bli lite tjatigt att proklamera detta år efter år men vad göra när LOs Lönerapport 2016 återigen visar ett rekordstort lönegap. Rapporten visar att medellönen nu är 25 300 kronor för arbetare och 37 300 kronor för tjänstemän, det vill säga 12 000 kronor, eller 47 procent, högre för tjänstemän.

LOs första lönerapport skrevs för 15 år sedan (Löner år 2001) och den chockade världen, eller åtminstone LOs styrelse, med att lönegapet mellan arbetare och tjänstemän då var 6 500 kronor, eller 39 procent. LOs dåvarande avtalssekreterare Håkan Meijer tyckte att detta var på tok för stort och dikterade att ”lönekampen måste fortsätta”.

15 år senare, efter en handfull avtalsrörelser med sporadiska inslag av jämställdhetspotter och låglönesatsningar, har lönegapet nästan fördubblats från 6 500 kronor till 12 000 kronor. Inget vidare resultat av 15 års lönekamp kan tyckas.

Vi får dock inte glömma bort procenten. För räknat i procent blir bilden av lönekampen en annan. I procent ökade lönegapet bara de första fem åren, till år 2005 ungefär. Därefter stabiliserades lönegapet på den nivå som gäller än idag, det vill säga runt 47 procent. I procent framstår alltså lönekampen i bättre dager då arbetarna hållit relativt jämna steg med tjänstemännen de senaste 10 åren – räknat i procent alltså.

Så hur ska vi betrakta de 15 åren av lönekamp – i kronor eller procent. Många vanliga löntagare tycker nog att det är kronor som gäller. Det är ju med kronor vi betalar mat och hyra och 12 000 kronor räcker till ganska mycket mat och hyra. Men de som är lite mer akademisk lagda förordar troligen procent när utveckling över tid ska jämföras för olika grupper.

För egen del förordar jag såväl kronor som procent och för säkerhets skull även reallöner. För  om inflationen räknas bort visar det sig att reallönerna har ökat nästan varje år de senaste 20 åren för såväl arbetare som tjänstemän. Totalt med nästan 50 procent. Och det är en seger för alla deltagare i lönekampen.

Etiketter: , , ,