Dags lämna startblocken och rusa mot 2028

avatar

Högst 10 procent av arbetarna ska vara tidsbegränsat anställda och heltid ska vara norm för alla arbetare. Det är vad LO och LO-förbunden enats om som långsiktiga mål att nå år 2028. Men ska det behöva ta 12 år att nå detta, kanske någon undrar. Det borde fixas betydligt snabbare nu när alla LO-förbund är eniga?

LO-rapporten Anställningsformer och arbetstider 2017 visar dock inga tecken på att det gjorts nån hejdlös rivstart mot de långsiktiga målen. Rapporten visar att 25 procent av arbetarkvinnorna alltjämt är tidsbegränsat anställda och 53 procent alltjämt jobbar deltid. Nån tjurrusning mot de långsiktiga målen tycks inte föreligga. Det tycks snarare som om deltagarna fortfarande står kvar i startblocken.

Lite mer bläddrande i rapporten visar att 40 procent av arbetarna i hotell och restaurang är tidsbegränsat anställda och att 67 procent av arbetarna i detaljhandeln jobbar deltid. Det är uppenbart att hela sektorer satt i system att bemanna med visstid och deltid. Ska detta ändras så är det hög tid att lämna startblocken och inleda ett 12-årigt maratonlopp.

Det är dock inte så illa som att LO och LO-förbunden fastnat i startblocken. Arbetet är i full gång med att försöka uppnå de långsiktiga målen, alla 14. Det gäller inte minst i den avtalsrörelse som just nu pågår där flera LO-förbund gått in med krav på såväl låglönesatsning som rätt till heltid och minskad möjlighet till ”hyvling” av arbetstid. Även LO är på banan och åker just nu land och rike runt för att prata med förtroendevalda om hur deras verklighet ser ut vad gäller trygghet och omställning och hur det kan förändras till det bättre.

Racet är alltså i full gång och det kommer att bli 12 strapatsrika år med många hinder, hårda tacklingar och en högst osäker målgång. Ett lopp väl värt att följa.

Etiketter: , , , , , , , , , ,