Överskuldsättning – dags att göra ett osynligt samhällsproblem synligt

avatar

I vintras, strax före julledigheterna, blev jag uppringd av en äldre man som hade haft skulder hos Kronofogden i nästan ett kvarts sekel. Han hade drabbats av det höga ränteläget under den ekonomiska krisen i början av 1990-talet utan att någonsin kunna ta sig tillbaka till ett skuldfritt liv. När han såg att LO börjat engagera sig i frågan hade ett visst hopp tänts hos honom, och han manade mig att driva opinion och lobba på våra folkvalda. Själv ville han inte framträda med namn och bild.

Mannens historia är inte unik. Omkring en kvarts miljon personer i Sverige är långvarigt överskuldsatta. De har alltså haft skulder hos Kronofogden i över fem år i sträck. Nästan 100 000 personer har haft skulder i över tjugo år. Men de vill nästan aldrig berätta offentligt vilka de är. Skammen för att folk i deras omgivning ska få reda på hur de har det är för stor.

När man ser ett program som TV3s långkörare Lyxfällan, nu inne på sin 22 säsong, är det lätt att förstå varför. Där förevisas personer som förköpt sig på bilar, båtar och bostäder och som inte har en susning om hur de ska få ihop sin ekonomi. Bilden som sprids är att den överskuldsatte är en vårdslös person som har att skylla sig själv.

Sådana individer finns förstås. Men väldigt många blir överskuldsatta på grund av olyckliga omständigheter som arbetslöshet, sjukdom och kraftiga ränteuppgångar. Dessutom, hur kommer det sig att företag kan sälja prylar till överskuldsatta och finansbolag låna dem pengar om de inte klarar av att sköta sin ekonomi? Lån inbegriper ju två parter. Den som lånar och den som lånar ut. Rimligtvis borde båda ta sitt ansvar när kreditgivningen inte fungerar.

Individualiseringen av överskuldsättningsproblemen bidrar till att de negligeras i den offentliga debatten. Och problem som inte diskuteras, tenderar att inte heller lösas.

Detta vill LO råda bot på. Vi har tagit fram en rapport om överskuldsättning där vi bland annat föreslår att kreditgivare måste bära ett större ansvar för misslyckade krediter, att långvarigt överskuldsatta ska få större möjligheter att bli skuldfria och att staten måste ta fram ny statistik om överskuldsättning så att vi vet hur situationen utvecklas.

Dessa förslag och mycket annat kommer att diskuteras den 10 maj på ett LO-seminarium där bland andra Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister, Eva Liedström Adler, GD Arbetsgivarverket och fd rikskronofogde, Charlotta von Zweigbergk, Augustnominerad författare till Fattigfällan kommer att delta.

Seminariet går att följa såväl på plats som via LO-play (klicka här).

Välkomna!

 

 

 

 

Etiketter: , , , , , , , , , ,