Trygghet för alla, inte bara ett fåtal

avatar

Snart är det val. Vintern kommer gå att gå över i vår och sommar och sen är hösten här, och plötsligt är det dags att slicka igen kuvertet och stoppa ner valsedeln i valurnan.

Nu väntar en tid av intensiva diskussioner och debatter. Mellan partierna förstås, men också av företrädare för civilsamhället.

Igår hade LO valupptakt för att berätta om sina prioriteringar. Vi fick ta del av årets första valfilm. Lyssna på tal av bland andra Karl-Petter Thorwaldsson, Therese Gouvelin och Stefan Löfven. Och vi fick reda på att kärnan i kampanjen är de 500 000 samtal som förbunden ska ha med sina medlemmar fram till valdagen.

Men viktigast av allt var nog ändå LOs huvudbudskap: att alla ska ha rätt att känna sig trygga. Rent fysiskt förstås. I hemmet, på jobbet och i bostadsområdet. Men också ekonomiskt. Våra arbetstider ska inte kunna hyvlas ned från en dag till en annan. Våra pensioner ska räcka till en anständig ålderdom när vi blir gamla. Våra barn ska gå i skolor som förmedlar de kunskaper som krävs för att klara sig i framtiden, även om man själv inte är högutbildad.

Bakgrunden till budskapet är enkel. Vi lever i ett klassamhälle. Ett samhälle där det spelar roll var du växer upp och bor, vilken utbildning dina föräldrar har, vilket kön eller hudfärg du har fötts med. Det påverkar din ekonomi, dina arbetsvillkor, din hälsa och risken att du utsätts för brott.

Därför kommer LO att tjata om de här frågorna under 2018. I valfilmer, i artiklar, under debatter och tal, i samtalen med våra medlemmar. Vi har nämligen en väldigt enkel vision för vår ögon: Trygghet ska vara en rättighet för alla, inte bara för ett fåtal.

 

Etiketter: , , ,